НОВИНИ

След "Брекзекуцията" на Борис Джонсън

Британците днес продължават да преживяват новата драма след резултата от референдума - вчерашното изненадващо оттегляне на Борис Джонсън от битката за лидерското място при торите. Знаете, в последния момент преди да изтече срокът за кандидатурите съратникът на Джонсън Майкъл Гоув обяви, че лично ще се бори за поста. Днес Гоув представи политическия си манифест - сред обещанията му е да спре свободното движение на хора.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:04, 01.07.2016
Чете се за: 00:52 мин.
По света

"Брекзекутиран", "От герой на Брекзит - нула", са част от заглавията в днешната британска преса. Бившият лондонски кмет бе считан за фаворит в надпреварата за бъдещ лидер на торите и премиер, докато вчера не се оттегли. Той бе посрещнат с освиркване пред дома му и не даде убедителен отговор за предателството на Гоув и на кого оставя прилагането на Брекзита, след като агитираше хората да гласуват за излизане от Евросъюза.

- Какво направихте на страната?

Борис Джонсън: Според мен си е добре!

- Какво?! Пълни глупости. Защитавахте си собствените интереси.


;

Самият Гоув - министър на правосъдието и също водеща фигура в кампанията за напускане днес изложи манифеста си за новия път. Той не очаква член 50 за излизане от Евросъюза да бъде задействан тази година. Обещава да отмени европейското правило за свободно движение и да въведе система за оценка на кандидатите да живеят в страната по австралийски модел. Ето неговото обяснение за ножа в гърба на Джонсън, както описват коментатори изненадващата му кандидатура.

Майкъл Гоув - министър на правосъдието на Великобритания: Знаех, че имаме нужда от лидер, който да вярва в този нов път и да изгради обединен екип, с който да ни преведе през предизвикателствата. Работих ден и нощ за това, но тази седмица разбрах, че въпреки всичките си страхотни таланти Борис не е правилният човек за тази задача.

Гоув посочи още, че страната трябва да управлява привърженик на напускането на Евросъюза, докато Тереза Мей е от лагера за оставане. Мей е водещият от петимата претенденти, които се състезават за лидерството на торите и премиерския пост. Първият тест е на 5 юли, когато ще отпадне този с най-малка подкрепа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Истанбул: атентаторите мислили да вземат заложници
Истанбул: атентаторите мислили да вземат заложници
Лекари спасиха ръката на мъж, пострадал в тежка катастрофа
Лекари спасиха ръката на мъж, пострадал в тежка катастрофа