Българи ще могат да кандидатстват с пълно финансиране за британски университети и след официалния Брекзит от март 2019 г.

Студентите от ЕС, които кандидатстват в английски университети тази есен и ще се обучават на Острова през учебната 2019-2020 г. ще получават студентски заеми и ще ползват досегашния размер на годишни такси за обучение.

Решението на правителството да удължи действащите в ЕС договорености за заеми и такси за обучение до учебната година 2019-2020 г. означава, че студентите от ЕС ще продължат да се записват на същата основа като британските студенти и след официалната дата на Брекзит от март 2019 г.

Официално: Кралица Елизабет II одобри и подписа закона за Брекзит

Официално: Кралица Елизабет II одобри и подписа закона за Брекзит

Кралица Елизабет II официално одобри и подписа закона, уреждащ излизането на Великобритания от състава на ЕС.

Правителството реши да фиксира и годишната такса за обучение в британски университет на 9 250 паунда годишно за учебната 2019-2020 г. като ограничи възможностите на университетите да повишават таксите.

Европейските студенти представляват над 80 000 от общо 1,6 млн. По данни на изложението "Световно образование" от влизането на България в ЕС всяка година над 2000 български кандидат-студенти ползват финансиране от британското правителство в размер около 9000 паунда, които покриват пълния размер на таксите за обучение.

Великобритания е страната с най-развита система за висше образование с над 100 университета.