НОВИНИ

След Брекзит най-добрият вариант за Шотландия става независимостта

Най-добрият вариант за Шотландия след излизането на Великобритания от Европейския съюз остава членството ѝ като независима държава. Тази увереност сподели в неделя лидерката на Шотландската национална партия и първи министър на Шотландия Никола Стърджън.

bnt avatar logo
от Източник: БГНЕС
22:41, 18.12.2016
Чете се за: 00:51 мин.
По света
брекзит добрият вариант шотландия става независимостта

„Най-добрият вариант за Шотландия остава запазването на пълно членство в ЕС като независима държава”, пише Стърджън в статия, публикувана в неделя в електронната версия на вестник „Файнешънъл таймс”. „Независимостта (от Великобритания) трябва да остане вариант за запазване на нашия европейски статут, ако стане ясно, че нашите интереси не могат да бъдат защитени по друг начин”, добави тя.

Стърджън обеща, че следващата седмица оглавяваното от нея правителство ще публикува „предложения за запазване на мястото на Шотландия в Европа и по-специално, продължаването на присъствието в общия пазар на ЕС”. Стърджън се позова и на изследване, според което излизането на Великобритания от общия пазар на ЕС ще въздейства негативно върху шотландската икономика като доведе до загубата на 80 хиляди работни места.

Стърджън отбелязва, че за да остане Шотландия икономически интегрирана в ЕС без необходимостта да се обявява независимост от Лондон, са възможни варианти, при които се връщат на Единбург редица пълномощия и запазване на региона като част от общия пазар дори в случай на излизане на Великобритания от него.

„В действителност Шотландия няма да бъде единствена в тази ситуация, като се вземе предвид, че има широко разбиране на необходимостта от специални договорености за Северна Ирландия и Гибралтар”, каза тя.

В случай, че това е невъзможно, повтаря Стърджън, вариантът за независимост на Шотландия от Великобритания не трябва да бъде изключван.

Референдумът по въпроса за членството на Великобритания в ЕС бе проведен на 23 юни 2016 година и на него с резултат 51,9% спечелиха противниците на евроинтеграцията. При това мнозинството от шотландците (62%) се обявиха за оставане в състава на общността. Против „развода” с Брюксел гласуваха по-голяма част от жителите на Северна Ирландия, както и на Гибралтар.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русия внесе в ООН алтернативна проекторезолюция за евакуацията на хора от Алепo
Русия внесе в ООН алтернативна проекторезолюция за евакуацията на хора от Алепo
Петима украински войници бяха убити в боеве с проруските сепаратисти
Петима украински войници бяха убити в боеве с проруските сепаратисти