Около 100 са англичаните, които живеят постоянно в Банско. През зимата техният брой е три пъти повече заради туристическия сезон. Голяма част от британците имат бизнес в сферата на туризма, други се занимават с дигитални технологии, счетоводство или уеб дизайн. Сред живеещите чужденци в курорта има и пенсионери.

Джеймс Хюс живее в Банско от 16 години, а Матю Брадуел от 5. Единият има семеен хотел, а другият наема дървени бански къщи. Разчитат на английските туристи, които посрещат. Надяват се след Брекзит да продължат да живеят и работят спокойно у нас.

Матю Брадуел: Ако има Брекзит със сделка пише, че ако живеем тука постоянно, ако имаме лични карти, ще имаме същите права като преди, като сега и в това положението няма да има толкова голям риск.
Джеймс Хюс: Когато аз дойдох в България, имахме право да живеем тук 3 месеца на година или 3 месеца в 6 месечен срок, след това трябва да излизаш и ако като мене имаш бизнес, работници и живот тук - да това е малко притеснително.
Матю Брадуел: Получихме много добър съвет от посолството да имаме и лични карти, да мога да живея тука постоянно.

Англичаните харесват Банско заради планината, храната и спокойствието. За повечето от тях да живееш тук е мечта, казва Джеймс и определя курорта като райско място. Казва, че в планинското градче има и доста пенсионери от Великобритания.

Джеймс Хюс: Говорят, че няма да получават безплатен достъп към болници. В Испания испанци мрънкат яко за тези 1,2 млн. англичани пенсионери, които живеят там, защото те ползват медицински услуги без да плащат, защото всички сме членове на ЕС.

И Джеймс, и Матю не се притесняват от условията, при които ще продължат да посрещат туристи след Брекзит.

Джеймс Хюс: Аз мисля България ще има свободен достъп за англичани да дойдат тука да празнуват, да харчат техните ваканционни дни, ще бъде лудост, ако българска държава прави някакви ограничения на брой туристи.

В последните една-две години много англичани са си купили апартаменти в Банско с намерението да останат постоянно да живеят тук. Сега близо 7 000 от апартаментите в курорта са собственост на британци.