НОВИНИ

След Брюксел, Зоран Заев ще посети България

Първото посещение на македонския премиер Зоран Заев в чужбина, след Брюксел, ще бъде в България. Това каза самият той днес в белгийската столица след среща с комисаря по разширяването Йоханес Хан.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
17:41, 12.06.2017
Чете се за: 00:30 мин.
По света

Македонският премиер заяви, че страната му е твърдо решена да изпълни необходимите реформи и се надява през декември Европейският съвет да реши да започне преговори за членство на Македония в ЕС. Страната е кандидат за член от 2005 година. Една от пречките за започване на преговори с Македония е несъгласието на Гърция. Атина иска страната да промени името си, тъй като сегашното име съвпада с това на една от гръцките провинции.

Йоханес Хан - комисар по разширяването: Аз наистина оценявам високо усилията на премиера веднага да поиска среща с премиерите на съседните държави - Гърция и България. Разбира се, е много важно най-сетне да се намери решение на проблема за името на страната, за да вървим напред.
Зоран Заев - министър председател на Македония: Знам, че когато имаме приятелски отношения, може да се вземе решение. Знам, че Македония ще се занимава повече с бъдещето на Европа, отколкото с миналото ѝ. Гърция е голям наш приятел и могат да помогнат в процеса ни на интеграция.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Катар може да стане нова точка на напрежение с опасен потенциал
Катар може да стане нова точка на напрежение с опасен потенциал
7 нови автомобила получиха пътните полицаи в Русе
7 нови автомобила получиха пътните полицаи в Русе