НОВИНИ

След четиристранната среща в Белград: Какви цели договориха балканските лидери

Премиерите на България, Румъния Гърция и сръбският президент обсъдиха конкретни транспортни и енергийни проекти на среща в Белград. Даден беше старт на съвместен инициативен комитет за издигане на обща кандидатура на четирите страни в Европейското първенство по футбол през 2028 г. и на Мондиала през 2030 г. Българският премиер Бойко Борисов подчерта, че няма по-добро място от Европейския съюз и тези четиристранни срещи винаги са в унисон с основната европейска политика за присъединяване, развитие, просперитет, увеличаване на БВП и на доходите на населението. Специалните ни пратеници в Белград Ирина Цонева и Владимир Богдански с подробностите.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:10, 22.12.2018
Чете се за: 01:29 мин.
У нас

Като домакин на срещата сръбският президент Вучич благодари и на тримата лидери за последователната подкрепа, която страните им оказват за европейското бъдеще на Сърбия.

Александър Вучич, президент на Сърбия: Вярвам, че и за следващото румънско председателство европейската перспектива на всички страни от Западните Балкани ще бъде приоритетна тема. Това ще доведе до подобряване на инфраструктурната ни и енергийна свързаност.

Българският премиер Бойко Борисов подчерта, че магистралата София-Солун върви активно, до година и половина ще бъде готова и последната ни отсечка от аутобана до сръбската граница, а до август догодина ще бъде завършен и малкият тунел под Шипка.

Борисов изрази и надежда скоро да бъдат изградени още два-три моста над Дунав с Румъния и да продължи изграждането на съвместните енергийните проекти с акцент върху терминала за втечнен газ до гръцкото пристанище Александруполис.

Бойко Борисов, премиер на България: Трябва да се помага на Гърция. Трябва да се държим единни и заедно.

Бойко Борисов очерта и огромния потенциал, който притежават четирите държави на фона на това, че по думите му, Господ е отредил да населяват едно от най-красивите места на света от Дунава през Черно до Егейско море.

Бойко Борисов, премиер на България: Европа и светът имат нужда от положителни примери за мир и разбирателство, с дипломация и с толерантен тон да се решават проблемите, защото потенциалът и развитието ни са големи.
;

Румънският премиер подчерта, че вече е договорена и двустранна среща на правителствата на България и Румъния, на която да бъдат уточнени конкретни проекти.

Виорика Дънчила, министър-председател на Румъния: За Румъния подкрепата за Западните Балкани ще бъде също приоритет и ще продължим да поставяме тази тема в дневния ред на ЕС. Надяваме се да предложим бъдеще за ЕС, близко до неговите граждани.
Алексис Ципрас, министър-председател на Гърция: Успяхме да създадем един отбор, да си подаваме топката един на друг и да играем в защита на нашите четири държави като цяло. Вярвам, че нашите действия ще доведат до гол. Ние искаме да поставяме нашите условия и вярваме, че Балканите спомагат за стабилност и в региона, но и отвъд.

Искаме да дадем послание на оптимизъм, каза още Ципрас и посочи, че и за четирите страни общата инициатива за Мондиала и Европейското по футбол носи нова символика.

Можем да успеем само ако играем заедно, а надеждата е Балканите да имат водеща роля в тази игра коментираха и четиримата лидери.

;

Паралелно заседаваха днес и спортните министри на България Гърция Румъния и Сърбия заедно с президентите на футболните федерации.

Красен Кралев, министър на спорта: Инициативният комитет ще включва 16 човека, по четирима от държава. Днес беше решено Гърция да бъде присъединена и към домакинството на България, Румъния и Сърбия за Европейското първенство по волейбол за жени през 2021 г.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шести съботен протест на френските жълти жилетки
Шести съботен протест на френските "жълти жилетки"
Неопесъчен път е една от версиите за катастрофата с пет жертви край Пазарджик
Неопесъчен път е една от версиите за катастрофата с пет жертви край Пазарджик