Триъгълната кула от крепостната стена на Сердика, която четвърт век беше недостъпна за софиянци и гости на столицата, от днес е отворена за посещения. Тя ще се стопанисва от Музея за история на София и е част от ново пространство за култура и дискусии в града.

Пловдив

Кулата е единствена по рода си и не се повтаря като форма никъде в откритите археологически останки. Тя има формата на равнобедрен триъгълник, насочен с острия си връх на север.

Йорданка Фандъкова, кмет на София
"Около половин милион лева са вложени тук за реставрацията и оформянето на пространството."

На откриването присъства и зам.-кметът по култура Тодор Чобанов, който разказва защо е ценна триъгълната кула за София.

Д-р Тодор Чобанов, зам.-кмет по култура в Столичната община
"През 50-те години при обичайни строителни работи тук е открита една от кулите на укрепленията на античния град, строена през епохата на император Юстиниан Велики."

Освен триъгълната кула посетителите ще могат да видят и изложбата посветена на 160 години от рождението на княз Александър Първи Батенберг. Тя е дело на Тошо Пейков, който в над 130 фотоса разказва за детството, идването на Батемберг в България и живота му след абдикацията. Фотоизложбата може да посетите до средата на месец юли в работното време на новото място за култура и дискусии, на улица "Мария Луиза" №16.