От понеделник - 16 юли - започва изплащането на обезщетенията на земеделските стопани за евтаназираните овце и кози в огнищата с чума в Ямболска и Бургаска области.

Умъртвяването на овце и кози в Ямболско продължава.

Фермерите ще получат парите по посочена от тях банкова сметка или в брой на касите на Областните дирекции по безопасност на храните.

Утре в България идват експерти от дирекция „Здравеопазване и политика за потребителите“ на ЕК, за да проверят дали мерките на българските власти съответстват на европейското законодателство. Ще бъде извършена пълна дезинфекция на помещенията, в които са били животните. Строги мерки има при влизане и излизане в село Болярово. В сила е и забраната за търговия с мляко и месо от общините Елхово и Болярово.

Министър Порожанов обеща завишени обезщетения за животновъдите от община Болярово
Министър Порожанов обеща завишени обезщетения за животновъдите от община Болярово © БТА
Стопаните на унищожените животни от Шарково може да получат нови

Стопаните на унищожените животни от Шарково може да получат нови

Унищожаването на овце и кози ще продължи до пълното премахване на вируса на чума по добитъка. Земеделският министър Румен Порожанов отиде в засегнатит...

Вчера премиерът Бойко Борисов изпрати земеделския министър Румен Порожанов при стопаните от селата, в които евтаназират домашни животни. Завишени обезщетения за животновъдите от община Болярово, чиито животни бяха умъртвени, обеща на място Порожанов. Те могат да избират дали да получат парични обезщетения за избитите си животни, или да получат съдействие да възстановят стадата си с нови животни.