НОВИНИ

След заседание на Тристранния съвет: Отлагат закона за горивата с шест месеца

Извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество заради скока на тока за бизнеса, с участието на близо половината от министрите в кабинета. След него стана ясно, че спорният закон за горивата, заради който вчера малките търговци заплашиха с безсрочни протести на "жълтите жилетки" ще бъде отложен. Как се стигна до това решение - вижте подробностите от Николай Минков.

Николай Минков
от Николай Минков
18:15, 08.01.2019
Чете се за: 01:33 мин.
У нас

Предложението да се отложи законът ще бъде внесено утре на редовното правителствено заседание, съобщи министърът на икономиката Емил Караниколов по време на Тристранния съвет. Той обясни, че е провел срещи с бранша и работодателски организации, които му изложили своите аргументи.

Така например, малките търговци не са съгласни да плащат по 20 000 лв. за регистрация и още 20 000 лв. банкови гаранции, за да упражняват своята дейност. Днес омбудсманът Мая Манолова атакува закона в Конституционния съд. Министърът на икономиката пък заяви, че самият закон се нуждаел от ремонт и даде пример.

Емил Караниколов, министър на икономиката: Ще дам пример в минния сектор, където в момента текстовете на закона трябва да доведат до това, че машините, които работят долу в галериите, да се разглобят, да се сглобят отвън, да се налее гориво, отново да се разглобят, да се вкарат отново под земята да работят. Разбирате, че това е недопустимо. Министерство на икономиката ще работи с всички заинтересовани страни да създаде един наистина конкурентен закон.
;

Вчера токът за индустрията достигна до 207 лв. за мегават на борсата, днес падна до 143 при средно 76 лв. за бита. Синдикати и работодатели предупредиха, че скоковете в цените на енергийната борса ще повлияят на цените на стоките и услугите, ще доведат до инфлация, задържане на заплатите и обедняване на населението. И бизнеса, и синдикати поискаха по-стриктна регулация на търговията на борсата заради драстичните цени.

Пламен Димитров, президент на КНСБ: КЕВР има и може да има по-активна роля на свободния пазар при обследването или изследването на това кой и как се държи и какво пазарно поведение има при формирането на ценовите нива на електроенергията.
Васил Велев, председател на АИКБ: На борсата има странни ситуации и те следва да бъдат разследвани по начин, по който КФН разследва спекулации на фондовата борса. Ръстът на цените спрямо същия период на миналата година на пазар ден напред е над 50% , няма такъв ръст на пазарите около нас.


;

Шефът на КЕВР Иван Иванов заяви, че по никакъв начин скоковете в цените на тока за бизнеса няма да увеличат тока за бита, който се определя за година напред на 1-ви юли. Той обясни, че е направена обществена поръчка за доставка специален софтуер, който ще засича, ако някой спекулира с цените на тока на борсата.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че е е готова нова енергийна стратегия до 2030 г. с хоризонт 2050 г., която би решила част от проблемите и отхвърли твърденията, че борсовият ток у нас е по-скъп спрямо другите европейски борси.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: БЕХ и Борсата изготвиха анализ, в който цените, които са в България, на българската борса и цените на съседните регионални борси. Това, което показва анализа е, че цените, които се формират на българската борса, са най-ниски в Европа.

Синдикати и работодатели не останаха доволни и поискаха среща с премиера за решаване на проблемите в енергетиката.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Още от деня: Има ли спекула на енергийния пазар? - говорят експертите
В "Още от деня": Има ли спекула на енергийния пазар? - говорят експертите
Извънреден щаб и спешни мерки за сигурност заради напрежението във Войводиново
Извънреден щаб и спешни мерки за сигурност заради напрежението във Войводиново