Бърза реакция на български политици последва след думите на руския президент Владимир Путин след среща с македонския му колега Георге Иванов.

"Не е важно кой от къде е минал. Това не е европейски подход. Важното е, че близо 300 милиона четат и пишат на кирилица и в края на краищата обогатяват европейската култура. Какво значение има от къде са минали?"

Думите са на премиера Бойко Борисов, цитиран от "24 часа", и идват малко след като Владимир Путин обяви, че "славянската писменост е дошла в Русия от македонската земя". Видеото с думите му можете да видите тук. Руският президент направи това "историческо" заключение след среща с македонския си колега Георге Иванов.

Българският външен министър реагира минути след като думите на Путин бяха разпространени от медиите.

"Създаването на писмеността е станало по волята и с участието на българската държава и неслучайно българският владетел Борис Първи присъства във всички старобългарски книги като цар Борис Михаил-Покръстител, въвеждащ вярата и писмеността", посочва Захариева във Фейсбук.

Тя припомня, че на 29 април 2012 г. патриархът на Москва и цяла Русия Кирил е казал пред президента Росен Плевнелиев в София, че българите са пренесли книжната грамотност в Русия. "Благодарение на България кирилицата е вече и върху банкнотите от единната европейска валута", отбелязва българския вицепремиер.

"Празникът не е само наш, а кирилицата е обща. Но знайте, че помним историята си и затова сме горди", пише тя и завършва с стиха на Иван Вазов: "Че и ний сме дали нещо на светът и на вси словене книга да четат".

Министърът на културата Боил Банов изрази свята изненада от думите на руския президент.

"Днес двама държавни мъже споделили, че азбуката тръгнала от някъде дургаде, не от България, уважавани, големи политици. А аз съм министър на културата на една малка държава, не смея да говоря, чудя се как да Ви поздравя! Пожелавам на всички хора по света, повече чувство, повече усещане за толерантност! Повече уважение един към друг, повече уважение към историята!"
Бяха думите на Банов на приема в посолството ни в Рим по случай 24 май.