Френските власти евакуираха най-големия незаконен лагер на мигранти в Париж. Това е 34-ата подобна операция от юни 2015 г. Тя е на фона на обвинения срещу президента Макрон, че иска да затегне правилата за прием на чужденци.

© БТА

Френската полиция разтури незаконен палатков лагер на мигранти около канала Сен Дени, в покрайнините на Париж.1016 от хората бяха евакуирани. Операцията протече при пълно спокойствие. Мигрантите, предимно от Африка, бяха настани в 24 временни центрове.

Мобидо Камара, мигрант от Сенегал: Радвам се, че съм тук, защото е по-безопасно и по-удобно.

Някои от мигрантите имат право на убежищ, други кандидатстват за такова.

Операцията е на фона на обвинения срещу президента Макрон, че иска да затегне приема на чужденци и желанието на парижкото кметство да се направи повече за бежанците.Кметът социалист Ан Идалго иска строежа на приемен център.

Ан Идалго, кмет на Париж: Можехме да не чакаме четири месеца, за да приютим тези хора. В сила остава моето предложение към държавата да можем да построим, да реформираме приемателен център какъвто имахме в северен Париж и който е единствената възможност, ако искаме да няма струпвания по улиците.

През последните години, френската полиция е евакуирала около 28 000 мигранти от лагери в Париж, но там продължават да пристигат нови хора.