НОВИНИ

След срещат "16+1" в София: Център за партньорство между Източна Европа и Китай

България поема водеща роля в създаването на Глобален център за партньорство между държавите от Централна и Източна Европа и Китай. За това се договориха премиерът Бойко Борисов и китайският премиер Ли Къцян на Седмата среща на правителствените ръководители от региона и Китай в София. Форумът, известен като "16+1", събра 1500 европейски и китайски инвеститори, 17 премиери и стотици делегати в НДК. Резултатите - сделки за милиони. Какво договори България - вижте в репортажа на Александър Марков.

Александър Марков
от Александър Марков
20:05, 07.07.2018
Чете се за: 01:45 мин.
У нас

Глобалният център за партньорство ще учи китайските инвеститори как да работят в ЕС, а европейските фирми - в Китай, обясниха премиерите Бойко Борисов и Ли Къцян.

Ли Къцян, председател на Държавния съвет на Китай: Искам да помоля премиера Борисов да поеме водещата роля как може да се създаде такъв център, а пък Китай ще бъде спонсорът.
Бойко Борисов, министър-председател: Така, както колегите от Вишеградската четворка се взаимодопълват, помагат си, така Балканите с общите бизнес и икономически проекти можем да увеличим доходите на хората и да станем конкурентоспособни на другите европейски държави.

Откривайки плакет за доброто сътрудничество между България и Китай в земеделието, двамата премиери се договориха още Китай да изкупува по 10 милиона тона български сушени тютюневи листа годишно.

Ли Къцян, председател на Държавния съвет на Китай: Въпреки огромното разстояние, което ни дели, ние се договорихме за вноса на тези до 10 млн. тона тютюн на китайския пазар. Ще се радваме да отговорим на потребностите на България, споделени от нашия добър приятел Бойко Борисов.
Бойко Борисов, министър-председател: Дори ако трябва да дадат свои сортове, които нашите, особено смесените райони, отглеждат, българските производители, да направим така, че да имаме пазар на тяхната продукция.


;

Борисов и Ли отново успокоиха ЕС, че срещите във формат "16 + 1" не целят разделение в Съюза, а укрепване на Европа и на световната многостранна търговия.

Ли Къцян, председател на Държавния съвет на Китай: Ние разглеждаме единна и стабилна Европа като наш партньор в един многополюсен свят. В този свят всички "седим на един стол", но за да е стабилен този стол, той трябва да има поне 3-4 крака, а не само два.
Бойко Борисов, министър-председател: Аплодирам казаното от председателя на Държавния съвет на Китай. С тези си думи той дава много ясна гаранция, че можем да ползваме възможностите, които Китай има, като един истински равностоен партньор и то във време, когато светът се тресе от търговски войни.

Китай отваря още повече пазара си и намалява вносните мита за европейски стоки. От 30 млрд. евро китайски инвестиции в Европа за 2017-а едва под 2% са в източните страни.

Освен конкретните споразумения с България, Китай подписа 18 меморандума за разбирателство и споразумения и с останалите страни от Централна и Източна Европа. За строителството на големи инфраструктурни проекти и сътрудничество в селското стопанство и туризма. Тези споразумения, по думите на китайския премиер Ли Къцян, доказват, че китайските интереси и интересите на ЕС съвпадат.

Следващият домакин на срещата във формат "16+1" ще бъде Хърватия.

Андрей Пленкович, министър-председател на Хърватия: Ще припомня историята: Марко Поло, който през 13 в. открива Китай и публикува небезизвестна книга, е родом от хърватски остров. Тази малка историческа препратка е нашето вдъхновение да сме домакини на следващата среща "16 плюс 1" догодина.

Срещата "16+1" се разглежда и в контекста на огромната китайска инициатива "Един пояс, един път", която трябва да свърже с два коридора Китай и Европа. Според експерти "поясът" е най-мащабният икономически проект в новата история с 68 участващи страни и първоначален капитал от 40 млрд. долара. 34 вече са инвестирани в пътища, пристанища и стратегическа инфраструктура по маршрута на древния път на коприната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какви са възможностите за инвестиции на европейски фирми в Китай?
Какви са възможностите за инвестиции на европейски фирми в Китай?
Прогноза за обилни валежи създава риск за младежите в пещера в Тайланд
Прогноза за обилни валежи създава риск за младежите в пещера в Тайланд