НОВИНИ

След година протести: Шивачките от Дупница получиха парите си

След година протести шивачките от затворената обувна фабрика „Амбонданца" в Дупница получиха неизплатените си заплати. Повечето от тях имаха да взимат по две заплати за 2016 година, както и допълнителни плащания. Парите са осигурени от Фонда за гарантиране на вземанията, благодарение на усилията и законодателните промени, инициирани от Мая Манолова. В знак на признателност, шивачките поканиха националния омбудсман в Дупница и ѝ подариха икона на Свети Иван Рилски.

bnt avatar logo
от БНТ
20:35, 08.05.2018
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Преди година ситуацията за работещите във фирма „Амбонданца" изглеждаше безнадеждна. Фирмата фалира, италианският ѝ собственик изчезна и след няколко протеста шивачките не вярваха, че някога ще получат неизплатените си заплати. Обърнаха се за помощ към националния омбудсман Мая Манолова, а тя инициира промени в Закона за гарантиране на вземанията на работници, чийто работодатели са фалирали. Промените бяха приети в началото на годината.

Анна Бозева: Благодарение на Мая Манолова, най-вече и на нас, сега вече се промениха нещата, приеха закона и от сега нататък обикновеният работник има гаранция и някакъв вид сигурност.

Всички 173 работници във фалиралата фирма са получили парите си на 1 май. Повечето имаха да взимат около 1 500 лева.

Росица Бразицова: Бяхме изгубили надежда, че нещо ще вземем и сега в един прекрасен момент направо сме щастливи.

А само за първите четири месеца във Фонда за гарантиране на вземанията са постъпили над 4500 заявления от хора, които също чакат да получат неизплатени възнаграждения. От началото на годината от Фонда са преведени 400 000 лева.

Мая Манолова, национален омбудсман: Буквално през следващите седмици ще преведат още 3,5 милиона. Следващите, които ще си получат дължимите заплати, са работниците от „Енемона", една фирма от енергийния сектор.

А шивачките от Дупница съветват всеки работник да търси правата си.

Гергана Сусанина: Да протестират, да отстояват правата си. Друг начин няма.

Част от шивачките имат да получават още две заплати от друга фалирала фирма в Дупница. Вярват, че до края на годината, както им е обещано, ще си получат парите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гледайте тази вечер по БНТ: Equinox на първия полуфинал на Евровизия 2018
Гледайте тази вечер по БНТ: "Equinox" на първия полуфинал на "Евровизия" 2018
Прекратиха временно спасителната операция по издирването на Боян Петров
Прекратиха временно спасителната операция по издирването на Боян Петров