Десетки къщи, дворове и ниви пострадаха при проливните дъждове с градушка в община Свищов. За да огледат щетите от тях и да набележат мерки за справяне с последиците, тази сутрин в района дойдоха земеделският министър Десислава Танева, министърът на вътрешните работи Младен Маринов и директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност" Николай Николов.

Над 70 000 декара земеделска земя е пострадала от градушките в Североизточна България.

Георги Георгиев, кмет на село Морава: Около 16,30 часа вчера отново падна силен дъжд с градушка. Напълно унищожени са две улици, затлачено е дерето, наводнени са мазетата на четири къщи. Всички ниви и посеви са засегнати. Прекъсната беше жп връзката към Свищов, но аварията вече е отстранена.

В село Морава ще разчитат на помощта на държавата за възстановяване на загубите.


След поредното бедствие, което наводни десетки къщи, дворове, ниви и отнесе пътища, тази сутрин след работна среща, земеделският министър Десислава Танева каза, че ще бъдат компенсирани земеделците, които имат сто процента щети.

Десислава Танева, министър на земеделието, храните и горите: След отичането на водата ще бъде направено обследване на площите и действа държавна помощ за напълно пропаднали площи. Компенсацията е по-добра, когато има застраховане на тези площи.

Екипи на пожарната продължават да работят по отстраняването на щетите.

Младен Маринов, министър на вътрешните работи: От момента на настъпване на това бедствие сме във връзка с кмета на община Свищов. Към момента можем да кажем, че няма пострадали физически хора. Има разрушения на инфраструктурата, както на железопътната, така и на пътната.

След работната среща в община Свищов двамата министри направиха оглед на най-тежко пострадалите села в района Драгомирово и Морава, където има отнесена пътна настилка, дворовете на десетки къщи и хиляди декари земеделски площи са наводнени.

В село Морава Министрите Десислава Танева и Младен Маринов се срещнаха и със земеделските производители, чиито насаждения са унищожени след пороя.

70 000 дeкара земи са поразени от градушките

70 000 дeкара земи са поразени от градушките

Градушките са засегнали около 70 000 дка земи, съобщи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева.В момента действа държавна помощ з...