НОВИНИ

След градушката: Ще бъдат компенсирани земеделци с изцяло унищожена продукция

Десетки къщи, дворове и ниви пострадаха при проливните дъждове с градушка в община Свищов. За да огледат щетите от тях и да набележат мерки за справяне с последиците, тази сутрин в района дойдоха земеделският министър Десислава Танева, министърът на вътрешните работи Младен Маринов и директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност" Николай Николов.

bnt avatar logo
от Ралица Маринова,Зорница Илиева
12:10, 21.05.2019
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Над 70 000 декара земеделска земя е пострадала от градушките в Североизточна България.

Георги Георгиев, кмет на село Морава: Около 16,30 часа вчера отново падна силен дъжд с градушка. Напълно унищожени са две улици, затлачено е дерето, наводнени са мазетата на четири къщи. Всички ниви и посеви са засегнати. Прекъсната беше жп връзката към Свищов, но аварията вече е отстранена.

В село Морава ще разчитат на помощта на държавата за възстановяване на загубите.


;

След поредното бедствие, което наводни десетки къщи, дворове, ниви и отнесе пътища, тази сутрин след работна среща, земеделският министър Десислава Танева каза, че ще бъдат компенсирани земеделците, които имат сто процента щети.

Десислава Танева, министър на земеделието, храните и горите: След отичането на водата ще бъде направено обследване на площите и действа държавна помощ за напълно пропаднали площи. Компенсацията е по-добра, когато има застраховане на тези площи.

Екипи на пожарната продължават да работят по отстраняването на щетите.

Младен Маринов, министър на вътрешните работи: От момента на настъпване на това бедствие сме във връзка с кмета на община Свищов. Към момента можем да кажем, че няма пострадали физически хора. Има разрушения на инфраструктурата, както на железопътната, така и на пътната.

След работната среща в община Свищов двамата министри направиха оглед на най-тежко пострадалите села в района Драгомирово и Морава, където има отнесена пътна настилка, дворовете на десетки къщи и хиляди декари земеделски площи са наводнени.

В село Морава Министрите Десислава Танева и Младен Маринов се срещнаха и със земеделските производители, чиито насаждения са унищожени след пороя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов откри нов цех в завода за олио в Карапелит
Борисов откри нов цех в завода за олио в Карапелит
Намушканото 16-годишно момче е в тежко състояние
Намушканото 16-годишно момче е в тежко състояние