НОВИНИ

След инвитро процедури в КИРМ в Плевен са родени 939 бебета

Медицинският център "Клиничен институт за репродуктивна медицина /КИРМ/ "Света Елисавета" в Плевен навърши 9 години. За този период в него са извършени 1979 инвитро процедури, благодарение на които са родени 939 деца. Това съобщи на пресконференция в пресклуба на БТА управителят на лечебното заведение доц.д-р Емилияна Конова - имунолог.

инвитро процедури кирм плевен родени 939 бебета
bnt avatar logo
от БНТ
21:15, 11.04.2016
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Успеваемостта в тази дейност е показател за професионализма на екипа от 52-ма служители, сред които 16 лекари, уточни тя. Този показател в Плевен е 46.31 на сто при средно европейска стойност между 30-35 на сто, допълни медикът. Чрез договор с фонда за асистирана репродукция лечебното заведение е извършило 1140 инвитро процедури, а родените деца са 447. Доц.Конова отбеляза, че Община Плевен е подпомогнала с по 500 лева 34 плевенски семейства с репродуктивни проблеми, на които екипът е извършил нужните изследвания и терапия. Подобна подкрепа за семейства със стерилитет са оказали и общините Русе, Велико Търново, Варна.

Някои от тях предоставят помощ до 2500 лева на едно семейство. Клиничният институт се развива - вече има постоянен кабинет в Бургас и филиал в Пловдив, посочи доц. Конова. На журналистически въпрос тя отговори, че прави впечатление, че пада възрастта на мъжете и жените, при които се появяват репродуктивни проблеми. Докато по-рано помощ са търсили от центъра 30-35-годишни, сега се обръщат към екипа дори 20-годишни. Все по-често се проявява и мъжкият фактор при стерилитета в семействата. Доц. Конова призова младите хора да извършват профилактика. Центърът организира периодично безплатни приемни дни за консултации. Прави впечатление, че часовете веднага се запълват, вече идват по своя инициатива да се изследват освен жени и мъже, отбеляза доц. Конова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жителите на Владая се оплакват от дупките в селото
Жителите на Владая се оплакват от дупките в селото
Груби нарушения на таксита, блокиращи десен завой.
Груби нарушения на таксита, блокиращи десен завой.