Голямата синя вълна в САЩ никъде не се случи, демократите ще спечелят най-вероятно мнозинство в Камарата на представителите, но нищо ново няма да се случи. Той цитира и любопитни данни, според които от Втората световна война 4 пъти - 1962 г., 1966 г.,1978, 2002 г. - само тогава партията, чийто президент е начело на страната, печели и Конгреса и Сената. Това коментира в сутрешния блок на БНТ1 икономистът Владимир Каролев. Гост по темата беше и политологът Христо Панчугов.

През 2014 г. пък, когато президент е Обама, републиканците постигат най-голямата си победа на местни избори от 1928 г.

Панчугов коментира, че американската система е уникална заради баланса между властите. Това прави невъзможно доминирането на една власт над останалите. Това, което се очаква е свързано с различни механизми за контрол на президента, каза Панчугов.

И според него голяма синя вълна в САЩ няма. Има ясно разделение в американското общество, най-силно изразено около личността на Доналд Тръмп. Това разделение изземва умерената част в обществото.

Вижте и още във видеото.

Междинни избори в САЩ: Демократите печелят мнозинство в Камарата

Междинни избори в САЩ: Демократите печелят мнозинство в Камарата

В Съединените щати демократите печелят мнозинство в Камарата на представителите, а републиканците - в Сената. Това сочат първите прогнози на американс...