НОВИНИ

След изборите в Турция: Влезе в сила президентската система на управление

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган спечели убедително изборите за държавен глава на първи тур с 52,6 процента и получи значително разширени правомощия. Основният му опонент от опозицията Мухарем Индже привлече 30,6 на сто от гласувалите. Останалите двама претенденти финишират с под 10 процента. Управляващата Партия на справедливостта и развитието е първа сила на парламентарния вот и заедно с коалиционния си партньор Партия на националистическото действие имат мнозинство от над 53 процента. 10 процентовата бариера за влизане в Меджлиса прескача и прокюрдската Демократична партия на народите.

Александър Марков
от Александър Марков
20:00, 25.06.2018
Чете се за: 01:15 мин.
По света

Минути след като стана ясно, че президентът Реджеп Ердоган печели изборите, Истанбул сякаш се събуди.

Хиляди привърженици на президента Реджеп Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието се събраха пред централата на партията, за да отбележат изборната победа.

- Ердоган е силен и достоен лидер!
- Реджеп Ердоган е най-добрият лидер за Турция и за света!

Реджеп Ердоган заяви, че демокрацията в Турция е спечелила и обеща да изведе страната сред най-развитите в света.

Реджеп Ердоган, президент на Турция: Готови сме да въведем новата президентска система. Турция избра да се бори срещу всички терористични организации, срещу ПКК и ФЕТО. Вярвам, че резултатите означават и подкрепа на гражданите да се борим за освобождаването на сирийски земи и да направим така, че сирийците, които в момента са тук, да могат да се върнат в родината си.

Останалият втори - опозиционният кандидат-президент Мухарем Индже, призна изборните резултати, но определи вота като дълбоко нечестен и очерта мрачно бъдеще пред Турция.

Мухарем Индже, Републиканска народна партия: Режимът, който влиза в сила от днес, е голяма опасност за Турция. Един човек или една партия да стане държавата, да бъде и изпълнителна, законодателна и съдебна власт, поставя въпроса за оцеляването.

В Истанбул дълбокото разделение сред турците и хората, живеещи тук, ясно личи.

Гергана Брънзова: Аз настръхвам, защото виждам, че всичко това, което Кемал Ататюрк е изградил, съградил, в момента се променя. Въпросът е как.
- Много съжалявам за резултатите. Партията на справедливостта и развитието не е демократична.
- Резултатите не са изненада. Реджеп Ердоган е силен и харизматичен лидер и вярвам, че всичко ще бъде много добре за Турция.

Според анализатори, привържениците на президента Ердоган все още го искат начело на страната, но искат и Парламентът да го контролира, затова с вота си са го лишили от самостоятелно мнозинство.

Барчън Йънанч, в. "Хюрриет дейли нюз": Президентът Ердоган ще продължи да управлява страната с желязна ръка. Но нека не забравяме, че той сега има важен коалиционен партньор. Ако иска да прокарва каквото и да е законодателство в Парламента, той ще трябва да си осигурява подкрепата на Партията на националистическото действие.

Мандатът на Реджеп Ердоган ще изтече през 2023 г. - точно 100 години от основаването на Турската република от Кемал Ататюрк.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Десислава Иванчева е приета в болницата на затвора
Десислава Иванчева е приета в болницата на затвора
Португалия е на 1/8-финал, но трябваше да премине през ирански ад в последните минути
Португалия е на 1/8-финал, но трябваше да премине през ирански ад в последните минути