НОВИНИ

След консултациите на Патриотичния фронт и БДЦ-НС при Плевнелиев

От "Патриотичния фронт" са готови да съставят експертно правителство в рамките на този парламент, ако получат мандат. Депутатите от БДЦ- Народен съюз биха подкрепили такова правителство. Това стана ясно след консултациите на президента Росен Плевнелиев с ръководствата на двете парламентарни групи.

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:13, 23.11.2016
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

Патриотите благодариха на президента, че е единственият отговорен политик, който не желае да хвърля страната в криза и безвремие и търси вариант за ново правителство, излъчено от този парламент. Заявиха, че ако на предстоящия КСНС получат подкрепа, ще направят опит да сформират експертен, програмен кабинет.

Валери Симеонов: "Ние сме готови да приемем мандат, в случай, че той бъде възложен на нас като трета политическа сила".

Обясниха и как би изглеждал един такъв кабинет.

Красимир Каракачанов: "Ако стигнем до хипотеза програмно правителство, експертно - хората, които ще бъдат предлагани вътре, няма да са партийни послушници или депутати, а ще бъдат хора грамотни и няма да има кой да ги командва по телефона, няма да са хора, на които някой ще им разпорежда през медиите".

Патриотите обвиняват Бойко Борисов за създалата се ситуация в страната.

Валери Симеонов - председател на ПГ на Патриотичния фронт: "До тази криза се стигна в резултата на безотговорното поведение на премиера, който демонстрира бих казал "наполеонов комплекс", който постави цялата държава пред изпитание в момент, когато имаме стабилност".

Като изход от ситуацията патриотите, освен експертен кабинет, предлагат и друг вариант.

"Ние сме съгласни и да остане това правителство без този министър-председателя, със съответните персонални промени. Тогава няма да има нужда от никакви резки движения, от служебни правителства, експертни".

;

БДЦ-НС също са склонни да подкрепят програмен кабинет, който да изпълни конкретни задачи.

Румен Йончев - БДЦ-НС: "Някакав тип управление - експертно или програмно, което да преведе страната в периода между двама президенти. Ние бихме подкрепили такова правителство и това заявихме на президента, но това е възможно само ако има волята на всички политически сили в НС".

Росен Петров обаче е скептичен, че това може да стане. От БДЦ смятат, че не трябва и да се бърза и с приемането на въпросите от референдума.

Росен Петров - БДЦ-НС: "Ясно е, хората казаха своята воля на референдума, но промените трябва да се обмислят внимателно, въпросът не е да или не, а кога и как, за да не се окаже, че вместо Пепеляшка да стане принцеса, да не стане Франкенщайн.

Според БДЦ - НС времевият хоризонт на едно програмно или експертно правителство е около година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Парламентът на Казахстан настоява за смяна на името на столицата Астана
Парламентът на Казахстан настоява за смяна на името на столицата Астана
Депутатите обсъдиха мажоритарния вот
Депутатите обсъдиха мажоритарния вот