Изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова подаде оставка заради кризата с търговския регистър. Правосъдният министър Цецка Цачева я прие. По-рано днес премиерът Бойко Борисов се срещна с министър Цачева заради блокирането на регистъра, научи "По света и у нас". Подробности за разговора не се съобщават нито от правителствената информационна служба, нито от пресцентъра на Министерството на правосъдието.

От правосъдното министерство днес бяха лаконични. В кратко съобщение за медиите обявиха, че Зорница Даскалова е подала молба за освобождаване от длъжността изпълнителен директор на Агенцията по вписванията, а министър Цецка Цачева е приела оставката.

Новината дойде само час след среща на премиера Бойко Борисов с Цачева, за която подробности не бяха съобщени. "По света и у нас" разбра, че в рамките на седмица това е трети разговор между двамата за проблемите с блокирания от миналия петък Търговски регистър.

Вчера премиерът изрази недоволство от работата на Агенцията по вписванията и от Зорница Даскалова, и каза, че след решаването на кризата там ще има промени.

Оставката на Зорница Даскалова дойде само часове след като беше възстановена една от най-важните функции на Търговския регистър - тази за обмяна на информация с другите регистри, което дава възможност да се възобновят имотните сделки. Така нотариусите и МВР вече могат да обменят информация при продажба и прехвърляне на автомобили, което до момента стопираше тези сделки. Продажбата на недвижима собственост също може да бъде възстановена.

От Агенцията по вписванията съобщиха още, че пълноценното функциониране на Търговския регистър ще стане възможно не по-рано от следващата седмица и увериха, че проблемът не е породен от злоумишлени действия или инцидент в киберпространството.

Договорът с фирма "Лирекс БГ", подписан през май тази година е секретен, но според неофициални източници, в него има задължение да се поддържа пълно резервно копие, за да няма сривове в системата.

Възобновено е подаването на данни от Търговския регистър към "Реджикс"

Възобновено е подаването на данни от Търговския регистър към "Реджикс"

От днес е възобновено подаването на данни от Търговския регистър и регистър на юридическите лица с нестопанска цел към средата за междурегистров обмен...