НОВИНИ

Директорът на Агенция по вписванията подаде оставка

Изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова подаде оставка заради кризата с търговския регистър. Правосъдният министър Цецка Цачева я прие. По-рано днес премиерът Бойко Борисов се срещна с министър Цачева заради блокирането на регистъра, научи "По света и у нас". Подробности за разговора не се съобщават нито от правителствената информационна служба, нито от пресцентъра на Министерството на правосъдието.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
19:16, 17.08.2018
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

От правосъдното министерство днес бяха лаконични. В кратко съобщение за медиите обявиха, че Зорница Даскалова е подала молба за освобождаване от длъжността изпълнителен директор на Агенцията по вписванията, а министър Цецка Цачева е приела оставката.

Новината дойде само час след среща на премиера Бойко Борисов с Цачева, за която подробности не бяха съобщени. "По света и у нас" разбра, че в рамките на седмица това е трети разговор между двамата за проблемите с блокирания от миналия петък Търговски регистър.

Вчера премиерът изрази недоволство от работата на Агенцията по вписванията и от Зорница Даскалова, и каза, че след решаването на кризата там ще има промени.

Оставката на Зорница Даскалова дойде само часове след като беше възстановена една от най-важните функции на Търговския регистър - тази за обмяна на информация с другите регистри, което дава възможност да се възобновят имотните сделки. Така нотариусите и МВР вече могат да обменят информация при продажба и прехвърляне на автомобили, което до момента стопираше тези сделки. Продажбата на недвижима собственост също може да бъде възстановена.

От Агенцията по вписванията съобщиха още, че пълноценното функциониране на Търговския регистър ще стане възможно не по-рано от следващата седмица и увериха, че проблемът не е породен от злоумишлени действия или инцидент в киберпространството.

Договорът с фирма "Лирекс БГ", подписан през май тази година е секретен, но според неофициални източници, в него има задължение да се поддържа пълно резервно копие, за да няма сривове в системата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Част от най-големия безплатен паркинг в София става платена
Част от най-големия безплатен паркинг в София става платена
Майка на три деца написа гневно писмо до премиера
Майка на три деца написа гневно писмо до премиера