Към момента няма преки заплахи за националната сигурност на България, обяви президентът Румен Радев след края на Консултативния съвет за национална сигурност, който заседава 5 часа. Въпреки това, Българската армия изпълнява част от задачите си в ограничен обем, основно заради неокомплектованост и остаряла бойна техника. Темите на съвета бяха „Актуалните рискове и заплахи за националната сигурност на страната, състоянието на въоръжените сили и какви са необходимите мерки“. Участниците обсъдиха обстановката в Сирия и на Балканите.

Дълго и тежко беше заседанието на КСНС, предаде репортерът на БНТ Вера Александрова. Близо пет часа участниците в Съвета обсъждаха основните предизвикателства пред страната, свързани с националната сигурност. Членовете на КСНС се обединиха около мнението, че трябва да се вземат неотложни мерки за модернизация на армията, както и да се издигне социалният статус на военнослужещите. Разногласия е имало единствено по отношение на сроковете на изпълнение на тези цели.

Румен Радев, президент на Р България: Да се актуализират средносрочната бюджетна прогноза за периода 2019 - 2021 г. в съответствие с приетите ангажименти в Националния план за повишаване на разходите за отбрана на 2% от БВП до 2024 г. в срок октомври 2018 г. Ако това не стане, продължаваме да излагаме на риск и без това тревожната тенденция за отлив от Въоръжените сили на Р България, недоокомплектоването, невъзможност за поддръжка на техниката и водене на нормална бойна подготовка. Преразглеждане на плановете на МО за преодоляване на недостига на личния състав и набелязване на конкретни мерки - септември 2018 г. Ускоряване на процесите по внасяне на проектите по инвестиционен разход и съгласуване от МС с последващо приемане от Народното събрание - юни 2018 г. Разработване на финансово осигурен план за възстановяване на въоръжението и осигуряване на жизнения им цикъл до снемане от въоръжение - септември 2018 г. И пета точка - тя касае осъвременяването на закона за вероизповеданията, което гарантира защитата на традиционните български вероизповедания и недопускане на радикализация на религиозна основа.
© БТА
След КСНС: Президентът Радев поиска ускоряване на модернизацията на армията

След КСНС: Президентът Радев поиска ускоряване на модернизацията на армията

След края на Консултативния съвет за национална сигурност Румен Радев призова институциите да се отнесат отговорно към състоянието Въоръжените сили и...

От ​Президентството опровергаха думите на Цветан Цветанов за КСНС

От ​Президентството опровергаха думите на Цветан Цветанов за КСНС

От прессекретариата на държавния глава опровергаха думите на председателя на ПГ на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов и определиха като манипулативен коментара м...