НОВИНИ

След Мосул - нова хуманитарна криза и джихадисти в Европа

Втори ден от военната операция срещу "Ислямска държава" в Мосул - стотици цивилни напускат околностите. А в Европа се появиха опасения, че след като бъдат изтласкани от иракския град, джихадистите ще потърсят път към Стария континент. И към още една кървяща рана, белязана от терористичната групировка - Алепо. Русия прекрати въздушните атаки над града, за да даде възможност за хуманитарна помощ.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
17:40, 18.10.2016
Чете се за: 01:03 мин.
По света

Атаката срещу Мосул изпреварва предварително заложения график, обявиха от Пентагона, но никой не дава напразни надежди, че тя ще е кратка. Все още не е ясно каква съпротива ще окаже "Ислямска държава".

Еврокомисарят по сигурността Джулиан Кинг предупреди, че след отвоюването на Мосул, джихадистите може да се отправят към Европа и призова да бъде засилен граничния контрол. На бойното поле - силите за сигурност пък са предвидили мерки, които да не позволят на терористите да избягат с мирните жители. Иракската армия, подпомагана от американски военни, се намира на около 40 км южно от Мосул. От изток към града напредват кюрдските отряди. Телевизията на "Ислямска държава" разпространява интервюта с жители на града, които обясняват, че всичко е спокойно.

"Ситуацията в Мосул е странна, но всичко е нормално! В момента сме на пазара - хората купуват и продават. Работят, изкарват пари. Онова другото са думи на неверници. Използват сателитните канали, за да предават слухове!"

А най-страшните опасения на хуманитарните организации вече са факт... Стотици цивилни напускат градчетата край Мосул. Според ООН в Мосул може да настъпи още една зловеща хуманитарна криза.

;

ХУМАНИТАРНА ПАУЗА ЗА АЛЕПО


Алепо - тук хуманитарната криза е ежедневие. За следващите няколко дни обаче... войната се отлага. Русия прекрати преждевременно въздушните удари над града до 20 Октомври - когато в сила трябва да влезе 8 часова хуманитарна пауза.

Сергей Лавров, министър на външните работи на Русия: "Това е жест на добра воля с надеждата, че тази пауза ще бъде използвана за отделянето на бойците от фронта Ан Нусра от отрядите, подкрепяни и въоръжавани от Съединените щати и други държави".

Предвидени са 6 хуманитарни коридора, които да позволят на местното население да напусне източната част на Алепо и да даде възможност за евакуация на ранените. Анализатори намекнаха, че неочакваното прекратяване на въздушните удари днес може да е продиктувано от коментарите за налагане на нови европейски санкции срещу Русия за операцията в Алепо.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Британската банка няма да замрази сметки на Russia Today
Британската банка няма да замрази сметки на Russia Today
Реставрират античния амфитеатър в Девня
Реставрират античния амфитеатър в Девня