Временно успокояване в Близкия изток след размяната на удари между израелци и палестинци през нощта. Напрежението се нагнети две седмици преди парламентарните избори в Израел и на фона на решението на американския президент Доналд Тръмп да признае израелския суверенитет над Голанските възвишения.

След интензивна размяна на удари през нощта, примирие, постигнато с посредничеството на Египет доведе до спад на напрежението с настъпването на деня. Седем израелци бяха ранени, след като палестинска ракета порази жилищна сграда в град Мишмерет вчера.

Израел отвърна незабавно със серия от удари, при които пострадаха седем палестинци, и разполагане на допълнителни военни части по границата. До момента нито една групировка не е поела отговорност за нападението срещу Мишмерет, но Израел вини Хамас. Днес училищата в южен Израел останаха затворени, нямаше и събирания на обществени места от съображения за сигурност.

Сирийци протестираха срещу решението на президента Тръмп да признае суверенитета на Израел над Голанските възвишения. Дамаск още снощи го определи като "безсрамно нападение". Москва изрази съжаление с думите, че това е още една стъпка на Вашингтон в явно нарушение на международното право и ще навреди на обстановката в Близкия изток и на намирането на изход за Сирия.

Тръмп призна израелския суверенитет върху Голанските възвишения

Тръмп призна израелския суверенитет върху Голанските възвишения

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп подписа указ, с който Вашингтон признава израелския суверенитет над Голанските възвишения. Те са отнети о...

Саудитска Арабия също разкритикува този ход, който според Рияд ще има негативни последици върху мирния процес в близкия изток и върху сигурността в региона. Йордания и още няколко арабски страни отхвърлиха решението на Тръмп и напомниха, че Голанските възвишения са окупирана арабска земя.

Израел превзема Голанските възвишения от Сирия във войната през 1967 г. и ги анексира през 1981 г. - действие, което Съветът за сигурност на ООН обявява за незаконно. Жестът на Тръмп се тълкува като израз на силна подкрепа за израелския премиер преди изборите на 9 април. Те са решаващи за политическото оцеляване на Бенямин Нетаняху, срещу когото има обвинения в корупция.

След признаването на Ерусалим за столица на Израел през 2017 година, това е нов обрат в политиката на Вашингтон в Близкия изток и за много араби слага край на надеждите за договаряне на мир между израелци и палестинци с американско посредничество.