НОВИНИ

След наводненията: Катедралата "Сан Марко" във Венеция остаря с 20 г.

За един ден прочутата катедрала "Сан Марко" във Венеция е остаряла с 20 години. Така специалисти коментират част от щетите, причинени от наводненията в Италия. Общо 12 са жертвите там на екстремното време, ударило редица европейски страни през последните два дни.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:49, 31.10.2018
Чете се за: 00:29 мин.
По света

Скъсан мост над река Пиаве в регион ВЕнето показва силата на стихията, ударила Италия. В регионалната столица Венеция приливът достигна 1,56 метра- петият най-сериозен в 924-годишната история на базиликата Сан Марко. Вътрешността на храма беше залята от 90 сантиметров воден слой.

Пиерпаоло Кампострини - реставрация и поддръжка на базиликата "Сан Марко": При толкова интензивни и продължителни валежи остаряването е по-бързо, както вече казахме за един ден базиликата остаря с 20 години. Искаме да подчертаем значението на защитата срещу бъдещи подобни събития.

Пострадали са и бронзовите врати и колоните. Парадоксално, заради наводненията изгоряха стотици коли на пристанището в Савона, Лигурия. Огънят тръгнал от къси съединения, след като водата влязла в контакт с акумулаторите на превозните средства. Около 6 хиляди пожарникари в страната са мобилизирани за ликвидиране на щетите в пострадалите райони.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Три българки бяха отличени за постижения в науката
​Три българки бяха отличени за постижения в науката
​Продължават протестите на майките на деца с увреждания
​Продължават протестите на майките на деца с увреждания