НОВИНИ

След ноември край на лихвоточките в Пловдив

Комисията за дългогодишни жилищно-спистовни влогове в Пловдив приключва работа в края на ноември, съобщи нейната председателка Ангелина Топчиева. Дотогава хората могат да подават заявления за изплащане на компенсации, ако са закупили жилище. До момента само 1 200 души в Пловдив имат право да получат по осем стотинки за лихвочисло. Общият брой на жилищно-спестовните влогове в града е 27 000.

bnt avatar logo
от Сашка Пушкова
07:31, 26.10.2016
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Опашки се извиват всеки ден в двора на община Пловдив, където е приемната на Комисията за жилищно-спестовни влогове. Условията за отпускане на пари срещу стар жилищен влог за апартамент са много, въпреки че парите са вложени преди десетки години. Стефка Дянкова има 148 000 лихвоточки които сега се равняват на близо 10 000 лева.

Стефка Дянкова: Така и не можахме да купим, 94 започнахме да строим дарен въздух на свекърва ми и всъщност това не се уважава,

Тодор Киримски казва, че за да ползва лихвоточките трябва да си купи ново жилище, а това е невъзможно за него.

Тодор Киримски: Имам за 11 500 лева, но случаят е такъв че имам голяма къща на Маноле там висока данъчна оценка и не мога да ги получа, трябва да закупя друго жилище.

Потърсихме становище на комисията за да разберем кой точно срок изтича в края на ноември.

Нели Сотирова, член на Комисията за жилищно спестовни влогове в Пловдив: До 30 ноември... ако са придобили до тази дата жилищен имот или част от такъв може да се компенсират влоговете им в левов индекс, т.е. след тази дата може да подават документи, но документът им за придобиване на жилищен имот трябва да е с дата преди 30 ноември.

До момента има два списъка на граждани притежаващи лихвоточки - един на правоимащи подали документи до 2009г. и втори списък на одобрените да получат левова компенсация. За 2016 г. държавата е отпуснала 11 милиона и 300 хил лева за цялата страна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кражбите на автомобили са намалели с 20%
Кражбите на автомобили са намалели с 20%
Франсоа Оланд ще разговаря с протестиращите полицаи днес
Франсоа Оланд ще разговаря с протестиращите полицаи днес