НОВИНИ

"След новините": Брекзит - дългото сбогуване

"Да приключваме с Брекзит!" - изглежда прочутата фраза на Борис Джонсън е на път най-после да стане реалност на 31 януари. С удари или без удари на Биг Бен, британците ще кажат сбогом на Европейския съюз, но, както твърдят - не и на Европа.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
21:08, 19.01.2020
Чете се за: 05:27 мин.
След новините

Дългото сбогуване е към края си. Като всеки развод и този беше мъчителен. Започна с шоково събуждане на 24 юни 2016 г, премина през драматични, забавни и тягостни периоди и ще завърши с апатия на 31 януари тази година. И с обещание за добри отношения в бъдеще.

Всичко започна с Дейвид Камерън. Той пусна духа на Брекзит от бутилката заради тежки разногласия в Консервативна партия. С пълната увереност, че няма риск Брекзит наистина да се случи. Решението му доведе до историческа промяна за Великобритания.

Преди референдума британците чуха много лъжи. Най-популярната: "Спестените пари от напускането ще доведат до 350 милиона паунда седмично повече в националното здравеопазване". Днес това е доказано невярно. Първо, еквивалентът на седмична вноска в европейския бюджет е по-малък. Второ, така наречените спестени пари няма да отиват за здравеопазване.

Най-силното послание беше "Да си върнем контрола!" То спечели сърцата на онези, които искаха съдбата на някогашната империя да се решава не в Брюксел, а в Лондон. Привържениците на излизането спечелиха с по-малко от 4% разлика.

Девет месеца след референдума Лондон поиска от Брюксел да задейства член 50 от Лисабонския договор, който допуска излизане от Съюза. Така започна обратното броене до напускането, насрочено за 29 март 2019 г.

;

Дейвид Макалистър има специален поглед към събитията - като германски евродепутат с шотландски корени.

Дейвид Макалистър, председател на Комисията по външни отношения в Европейския парламент: Аз съм германски гражданин с британски корени, който все още има британски паспорт. Едва ли ще ви изненадам, като ви кажа, че дълбоко съжалявам за Брекзит, това е историческа грешка, която ще има жестоки последици за Обединеното кралство. Но пък трябва да уважим демократичното решение да напуснат нашето семейство.
Джефри Ван Орден, депутат в ЕП от Великобритания: Аз съм голям оптимист за бъдещето на нашата страна. Ние имаме огромен принос към света. Нашият отпечатък е навсякъде. В последните 40 години загубихме от своята национална самоувереност. На хората се казваше в училище в колко много неща са сбъркали. Сега е време да си върнем тази самоувереност. Чужденците мислят за нас повече, отколкото ние самите мислим за себе си. Но съм уверен, че ние ще се завърнем с нова енергия, с нова жизненост и ще оставим нов отпечатък върху света. Ние напускаме ЕС, но не напускаме Европа.

Джефри Ван Орден от 20 години е депутат от Великобритания в Европейския парламент, който сега трябва да напусне. Тази седмица беше за последен път в пленарната зала в Страсбург.

Джефри Ван Орден, депутат в ЕП от Великобритания: Прекарах 30 години като войник и 20 години като политик, тук в този парламент. Това е част от моя живот. Сега настъпват политически промени, с които не съм съгласен, но съм доволен, че имаме яснота за пътя на нашата страна напред. Увереност ми дава това, че имаме добро силно консервативно правителство. Разбира се, тук имам много приятели от различни политически групи и страни. За мен беше висока чест да служа като член на Европейския парламент и дано съм направил някои полезни неща през това време.
;

Да напуснат съюз след 40 години членство означаваше промяна във всяка сфера на живота - от храните и транспорта през науката до отбраната. Условията на раздялата бяха договаряни над две години и записани в Споразумението за напускане от близо 600 страници. То гарантира, че Лондон ще изпълни финансовите си ангажименти към бюджета на ЕС. И че 3 милиона европейци на Острова и 1 милион британци в Европа ще запазят правата си до края на 2020 година. Тогава изтича така наречения преходен период, през който двете страни трябва да договорят бъдещите си отношения.

Най-трудно беше намирането на компромис за ирландската граница - единствената бъдеща сухопътна между съюза и кралството. Брюксел застана зад Дъблин и настоя границата да остане невидима - тоест да няма физическа инфраструктура и митнически проверки.

Дейвид Макалистър, председател на Комисията по външни отношения на ЕП: Дотук постигнахме наистина много. Ситуацията е ясна за европейските граждани, които в момента са във Великобритания и които ще живеят там до края на преходния период. Сега трябва да гарантираме правата на европейските граждани, включително българите във Великобритания, и след края на преходния период. Едно е ясно - ако Великобритания иска икономическо сътрудничество с нас, ако искат да се възползват от предимствата на единния пазар, ще трябва да приемат правилата на единния пазар, а четирите основни свободи вървят заедно, в пакет и няма да могат да "оберат черешките".

Да запазиш привилегиите и да забравиш за задълженията си - това Брюксел нарече "обиране на черешките". И категорично отказа да почерпи британците, като ощети останалите.

Споразумението беше одобрено от европейските лидери през октомври 2018 г. Но споразумението, приветствано в Брюксел, беше посрещнато на нож в Лондон. Радостта на премиера Тереза Мей беше кратка. Въпреки отчаяните й опити да наложи сделката, депутатите я отхвърлиха. Три пъти. Заседанията заприличаха на театър на абсурда.

За Мей политическият консенсус и вътре в консервативната партия, и с опозицията, беше мисия невъзможна. Тя се оказа сама и сред лидерите в Брюксел, и сред торите в Лондон. И напусна безславно "Даунинг стрийт" 10, но не и преди да бъде сравнявана с герои на Кафка, Толкин и дори от "Титаник".

;

През лятото на 2019 г. победи русата политическа амбиция на Борис Джонсън. Той слезе от колелото, забрави и за камиона от кампанията преди референдума. Но отново заложи на ударно послание - "Да приключваме с Брекзит!"

С твърда ръка Джонсън намери прекия път, който Мей не можа. Първо - отвъд Ламанша успя да убеди европейските лидери да променят споразумението в частта на ирландската граница. И второ - у дома разпусна парламента, насрочи избори, спечели ги с обещанието да сложи край на сагата и получи необходимото мнозинство.

Споразумението най-накрая беше одобрено от британския парламент. Така три години и половина след референдума и след три отлагания напускането трябва да стане в края на месеца.

Джефри Ван Орден, депутат в ЕП от Великобритания: Най-важният урок е, че човек трябва да действа решително за това, което иска да постигне, независимо от трудностите. В крайна сметка решението на британския народ беше да напуснем ЕС и се изговориха много безсмислици по въпроса какво значи това. За мен беше пределно ясно - това значи да напуснем ЕС. С нашето ново правителство, което действа много решително, ние ще напуснем на 31 януари. Но искаме да останем в близки отношения с ЕС чрез споразумението за свободна търговия и други договорености и съм уверен, че те могат да бъдат постигнати с добра воля и гъвкавост.

През цялото време ЕС демонстрира забележително единство, ясна стратегия и отличен екип за преговори начело с французина Мишел Барние. Но надвисна сянката на въпроса - ще има ли и други, гледащи към изхода?

Дейвид Макалистър, председател на Комисията по външни отношения в Европейския парламент: Какво научихме? Най-важният урок е: нищо, абсолютно нищо не може да се приема за даденост. Единството на Европейския съюз трябва да бъде подновено и трябва ясно да заявим - на всеки етап една страна може да напусне нашето семейство от нации, но преговорите показаха колко трудно беше за британците и ако някои иска да ги последва и има достатъчно добра причина за това, трябва да го знае.
;

Джефри Ван Орден, чиято страна сега напуска Обединена Европа, е свързан с приемането на България в Европейския съюз. Седем години той е докладчик за страната ни в Европарламента, преди да влезем в съюза.

Джефри Ван Орден, депутат в ЕП от Великобритания: България има специално място в сърцето ми. Седем години бях докладчик за България в ЕП. Доволен съм, че резултатът беше успешен - България стана член на ЕС . И някои хора сега ме питат - г-н Ван Орден, как така нещо, което не е добро за Вашата страна, да е добро за България. Но аз отвръщам - има различни обстоятелства и геополитическа ситуация за всяка страна и различни периоди в историята й. В онзи момент, това беше правилният избор за България, но не непременно и правилният избор за Великобритания днес.

През трите години на разделения сред британците, противниците на напускането, макар и многобройни, не можаха да се обединят и да се предложат достатъчно силен план, за да предотвратят Брекзит. Опозицията търсеше себе си, докато изгуби посоката и изборите. А ЕС мълчеше и чакаше британците да решат какво искат. Така Брекзит стана необратим.

Дейвид Макалистър, председател на Комисията по външни отношения в Европейския парламент: Европейският съюз не е съвършен, в тази организация трябва да се подобрят много неща. Но нека е ясно - тясното сътрудничество между страните в ЕС е единственият начин да вървят напред, защото предизвикателствата на XXI век са огромни, а всяка от европейските страни е малка, за да може да срещне погледа на големите сили като Китай, САЩ или Русия. Ако искаме да успеем, трябва да действаме заедно, особено в областта на външната политика.

През следващите 11 месеца Лондон и 27-те трябва да договорят параметрите на бъдещите си отношения и най-вече споразумение за свободна търговия.

Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия: На 31 януари, Обединеното кралство ще преживее последния се ден като страна - членка. Това ще е тежък и емоционален ден. Но когато слънцето изгрее отново на 1 ви февруари, ЕС и Обединеното кралство отново ще сме най- добри приятели и партньори. Връзките между нас са ненарушими.
;

Брекзит стана дума на всички езици и глагол с подигравателно значение за поведението на човек, който все да тръгне, но не тръгва. Вдъхнови филми и стана феномен със собствен живот в социалните мрежи.

А накрая е на път да го засенчи друга драма, разтърсила поданиците на кралицата. Мегзит! Решението на принц Хари и съпругата му Меган да бъдат обикновено семейство и да се разделят с кралския двор. Поднесено на кралицата от Инстаграм! Сега британците имат нова раздяла, от която да се вълнуват, след като другата ги отегчи до смърт.

А сега ... да приключваме с Брекзит!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още След новините

Има ли борба за власт в църквата?
Има ли борба за власт в църквата?
21:16, 16.03.2024
Чете се за: 11:17 мин.
Защо жените у нас взимат средно с 370 лв. по-ниски заплати от мъжете?
Защо жените у нас взимат средно с 370 лв. по-ниски заплати от мъжете?
17:45, 10.03.2024
Чете се за: 14:50 мин.
Българската армия се въоръжава с дронове
Българската армия се въоръжава с дронове
18:23, 09.03.2024 (обновена)
Чете се за: 12:45 мин.
Те виждат това, което ние пренебрегваме: Защо все повече чужденци избират България?
Те виждат това, което ние пренебрегваме: Защо все повече чужденци избират България?
20:55, 03.03.2024
Чете се за: 09:37 мин.
Ще се сдобие ли Българската армия с арсенал от дронове?
Ще се сдобие ли Българската армия с арсенал от дронове?
21:20, 02.03.2024
Чете се за: 14:52 мин.
Кои са подводните камъни в профилактиката на българина?
Кои са подводните камъни в профилактиката на българина?
17:41, 25.02.2024
Чете се за: 15:22 мин.
Кошмарът на Кремъл - завинаги на 47. Какви ще са последствията от смъртта на Навални?
Кошмарът на Кремъл - завинаги на 47. Какви ще са последствията от смъртта на Навални?
18:40, 18.02.2024
Чете се за: 16:52 мин.
Ниски лихви по ипотечните кредити и високи цени на имотите – докога?
Ниски лихви по ипотечните кредити и високи цени на имотите – докога?
22:05, 11.02.2024 (обновена)
Чете се за: 14:40 мин.
Какви интереси стоят зад разрушаването на паметници на културата в Пловдив
Какви интереси стоят зад разрушаването на паметници на културата в Пловдив
23:11, 10.02.2024 (обновена)
Чете се за: 16:57 мин.
Равни права за детето при раздяла между родителите?
Равни права за детето при раздяла между родителите?
17:43, 04.02.2024
Чете се за: 16:07 мин.
Да се върне психотестът при издаване на разрешителни за оръжия, настояват експерти
Да се върне психотестът при издаване на разрешителни за оръжия, настояват експерти
21:02, 03.02.2024
Чете се за: 09:50 мин.
Тайните планове за депортация на мигранти и възходът на крайнодесните в Европа
Тайните планове за депортация на мигранти и възходът на крайнодесните в Европа
17:05, 28.01.2024
Чете се за: 12:10 мин.
Топ 24
Най-четени
Предотвратиха опит за бягство от затвор край Амстердам
Предотвратиха опит за бягство от затвор край Амстердам
93-годишен мъж от Синеморец се хвърли за кръста на Богоявление по стар стил
93-годишен мъж от Синеморец се хвърли за кръста на Богоявление по стар стил