Седмица след опустошителните пожари край Атина премиерът на Гърция Алексис Ципрас отиде курортното градче Мати. Жертвите на стихията са най-малко 91. На фона на засилващи се критики от опозицията за действията на правителството беше съобщено, че е арестуван главен заподозрян за умишлено предизвикване на трагедията.

65-годишният мъж е задържан в градчето Пендели, в северната част на област Атика. Гръцката телевизия Скай съобщи, че според деветима свидетели той запалил сухи клони и трева, а силният вятър спомогнал за бързото разпространение на огъня.

Премиерът Алексис Ципрас посети днес мястото на най-голямата трагедия - курортното селище Мати. За визитата му обаче не беше оповестена предварително и това предизвика критики от опозицията, че се е промъкнал там като крадец. Защото искал да избегне протести от оцелелите жители.

Премиерът сподели по-късно в Туитър, че изпитва "неописуема мъка, но и огромно уважение онези, които водиха неравна борба с пламъците, а сега водят битката за възстановяване".

© БТА

От 2600 жилищни сгради в засегнатите от огъня селища около 700 са изгорели напълно, съобщиха властите.

Константинос Гикас, жител на Неос Вуцас: "Пълен ужас! Невероятно е, че отне цял живот да се построи всичко това, а само за 10 минути нищо не остана. Дори по-малко от 10 минути. Дори на война няма такава разруха."

Гръцките медии съобщиха, че вече е заведено първото гражданско дело срещу правителството, областните и местните власти за неадекватни превантивни мерки срещу стихията. Еврокомисарят по хуманитарната помощ Христос Стилианидис също допусна "пропуски в превенцията". Пред парламента в Атина тази вечер се очаква бдение в памет на загиналите.

© БТА
Нараства броят на жертвите след пожарите в Гърция

Нараства броят на жертвите след пожарите в Гърция

В Гърция броят на жертвите от пожарите нарасна до 91. Изчезнали са най-малко 25-ма. Разказ от първо лице за най-смъртоносните пожари в Европа от 1900...