Издирване на оцелели и разпознаване на жертвите. В тази посока са фокусирани действията на спасителните екипи и съдебните лекари в поразените от горски пожари селища край Атина. Гърция е в траур. Броят на загиналите в бедствието достигна 82 души. Разследването на причините за пожара продължава. Със сигурност не само вятърът и горещините са причина за големия брой жертви.

© БТА

Къщи, потърсили сянката на големи борове и прохладата на гората. Хаотично строителство с изглед към морето, гъсто населен район, изпълнен с местни жители и курортисти, липса на план за евакуация. Чист късмет е, че хората в района на курортните селища от типа на Мати и Рафина са били пощадени от горските пожари до момента, коментират експерти по водите и горите в Гърция. Пред медиите те обясняват, че високите и стари борове са станали причина раздухваните пламъци да се разпространят бързо, отделяйки огромен топлинен заряд.

Ветровете със скорост над 100 километра в час не са били толкова неочаквани, напомнят експертите. Предупрежденията им за екстремни метеорологични условия в резултат на климатичните промени доскоро са звучали като досадно клише. Вече няма да е така.

Последствията от бедствието напомнят и за съкращенията на бюджета за пожарните служби в Гърция. От 452 милиона евро през 2009-та той е намалял до 354 през миналата миналата година. Специалисти в областта на природните бедствия подчертават, че когато горските служби са отговаряли за борбата срещу огъня е имало позиционирани екипи, готови да се намесят преди огънят да се разгори. Но след 2007-ма година страната започна повишаване на равнището на своята система за борба срещу пожарите, преценявана като твърде съсредоточена върху въздушни операции за сметка на борбата на терен.

​Гръцкото правителство одобри мерките за подпомагане на пострадалите от пожарите

​Гръцкото правителство одобри мерките за подпомагане на пострадалите от пожарите

Говорителят на гръцкото правителство Димитрис Дзанакопулос проведе брифинг относно цялостния пакет мерки за подпомагане на пострадалите от пожарите в...