НОВИНИ

След огнения ад в Гърция: Продължава издирването на оцелели

Издирване на оцелели и разпознаване на жертвите. В тази посока са фокусирани действията на спасителните екипи и съдебните лекари в поразените от горски пожари селища край Атина. Гърция е в траур. Броят на загиналите в бедствието достигна 82 души. Разследването на причините за пожара продължава. Със сигурност не само вятърът и горещините са причина за големия брой жертви.

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
17:44, 26.07.2018
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Къщи, потърсили сянката на големи борове и прохладата на гората. Хаотично строителство с изглед към морето, гъсто населен район, изпълнен с местни жители и курортисти, липса на план за евакуация. Чист късмет е, че хората в района на курортните селища от типа на Мати и Рафина са били пощадени от горските пожари до момента, коментират експерти по водите и горите в Гърция. Пред медиите те обясняват, че високите и стари борове са станали причина раздухваните пламъци да се разпространят бързо, отделяйки огромен топлинен заряд.

Ветровете със скорост над 100 километра в час не са били толкова неочаквани, напомнят експертите. Предупрежденията им за екстремни метеорологични условия в резултат на климатичните промени доскоро са звучали като досадно клише. Вече няма да е така.

Последствията от бедствието напомнят и за съкращенията на бюджета за пожарните служби в Гърция. От 452 милиона евро през 2009-та той е намалял до 354 през миналата миналата година. Специалисти в областта на природните бедствия подчертават, че когато горските служби са отговаряли за борбата срещу огъня е имало позиционирани екипи, готови да се намесят преди огънят да се разгори. Но след 2007-ма година страната започна повишаване на равнището на своята система за борба срещу пожарите, преценявана като твърде съсредоточена върху въздушни операции за сметка на борбата на терен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Състоянието на блъснатото в Сандански дете остава критично
Състоянието на блъснатото в Сандански дете остава критично
​Парламентът увеличи акциза на бездимните цигари от 1 октомври
​Парламентът увеличи акциза на бездимните цигари от 1 октомври