През изминалата нощ в британската столица Лондон горя многоетажен жилищен блок. Най-малко 50 души са потърсили медицинска помощ. Има и загинали, но броят им все още не е уточнен, заявиха от пожарната в Лондон.

Огънят лумва след полунощ. Според предварителната информация, пламъците тръгват от втория етаж, но много бързо се разпространяват нагоре и стигат 24-я последен етаж на жилищния блок в западен Лондон, известен като Гренфел Тауър. При възникването на пожара вътре е имало стотици, твърди източник от лондонската пожарна.

Минути след подадения сигнал за бедствие на място пристигат 40 пожарни коли и над 200 огнеборци. Паралелно с гасенето върви и евакуация. Районът е отцепен. По думите на очевидци, навсякъде има пепел и се диша трудно. А кадрите напомнящи на екшън се превръщат в истински филм на ужасите.

- "Имаше дим навсякъде, буквално навсякъде. Хора по стълбището, падащи парчета от горящия блок, крещящи хора... Някои спяха и по-горните етажи и изобщо не знаеха какво се случва. Не съм сигурен, че и половината от тях успяха да слязат... имаше деца по прозорците, хора, които светеха с телефоните си за помощ, но пожарникарите не успяха да се качат."

- "Чувах викове "помощ", някъде от 19-я или 20-я етаж. Хората светеха с телефоните си, после спряха. Не знам какво се е случило с тях, дали са в безопасност... Но беше ужасен пожар, никога не съм виждала такъв..."

- "Беше ад! И съм сигурен, че заради облицовката, пламъците много бързо се качиха нагоре. Имаше пожар в сградата само преди шест месеца, но само в един апартамент. Ще има много загинали сега... видях деца да блъскат по прозорците и да крещят, беше ужасяващо..."

Вероятността въпреки евакуацията, в сградата да са останали хора е огромна. Опасността от рухване на сградата не е отминала, обясняват специалисти. Обмисля се разширяване на отцепения район. Сградата продължава да тлее.

Това е безпрецедентен инцидент, казва комисар Дани Котън. Виждам такова нещо за първи път в 29-годишната си практика, допълва тя. Сградата е част от голям жилищен комплекс. Миналата година е приключило обновяването ѝ, което струвало 10 милиона лири.

© БТА
Засега няма постъпила информация за пострадали българи при пожара в Лондон

Засега няма постъпила информация за пострадали българи при пожара в Лондон

Към 9.30 ч. българско време няма постъпила информация за пострадали български граждани при пожара в жилищна сграда в Лондон, избухнал в ранните часове...