НОВИНИ

След опита за военен преврат в Турция

Неуспешен опит за военен преврат в Турция. Хиляди граждани излязоха на улиците и застанаха срещу разбунтувалите се военни по призива на турския президент. Ердоган обяви, че участниците в бунта ще "платят висока цена". При опита за преврат загинаха 161 души, а 1 440 са ранени, без да се смятат превратаджиите. Данните съобщи турският премиер Йълдъръм. Той обяви, че са арестувани над 2 800 членове на въоръжените сили. 8 от участниците в опита за военен преврат са избягали с хеликоптер в Гърция. Турция поиска националните предатели незабавно да й бъдат върнати. Отстранени са и над 2 700 съдии.

Фани Аронова
от Фани Аронова
17:08, 16.07.2016 (обновена)
Чете се за: 01:35 мин.
По света

Турските власти обявиха, че положението в страната е овладяно. Танкове, използвани при опита за преврат в Истанбул, вече са върнати обратно във военната си база. Световните агенции предават кадри с празнуващи хора, събрали се в Анкара и други градове. Повишени са мерките за сигурност в базата Инджирлик в Турция, използвана за нуждите на международната операция срещу "Ислямска държава" в Сирия. Турските власти са спрели движението от и към базата, токът там е прекъснат.

Около 5 сутринта стана ясно, че опитът за преврат в Турция е неуспешен. Правителствените сили овладяха завзетите военни щабове. 29 полковници и петима генерали бяха незабавно уволнени. Освободеният от плен началник на Генералния щаб на армията генерал Хулуси Акар пое операцията срещу метежниците. Започнаха хиляди арести - на военни и съдии.

Анкара и Истанбул осъмнаха по-спокойни след драматичната нощ.

Гневните реакции на хора показаха, че опитът за смяна на властта не е имал подкрепата им.

"Този метеж не е дело на военните, това е терористичен акт. Турция няма да се огъне пред тези действия и ще оцелее", заяви гражданин.

Тази сутрин поглед към Босфора показа различна от нощта картина. Движението по блокираните по-рано мостове беше възобновено. Проливът беше отворен за движение на танкери. Въздушното пространство над Северозападна Турция остана затворено за граждански полети до вечерта. На обяд премиерът Йълдъръм обяви, че ситуацията в Турция е изцяло под контрол.

Турският премиер даде извънредна пресконференция.

Бинали Йълдъръм, премиер на Турция: 15 юли, петък, е едно черно петно върху турската демокрация. Поздравявам всички наши съграждани, които излязоха по улиците, за да се изправят срещу тези, които се опитаха да узурпират властта. Скъпи съграждани, 15 юли вече е празник на демокрацията! Поднасям своите съболезнования на близките на загиналите полицаи, военни и цивилни. Бог да ги прости! Пожелавам скорошно оздравяване на ранените и благодаря на силите за сигурност, които се биха геройски. Благодаря на Господ, че се спасихме от една голяма беда.

Йълдъръм посочи, че опитът за преврат е извършен от паралелна структура в редиците на армията. Има данни, че главни фигури са бившият шеф на ВВС генерал Йозтюрк и неговият зет. От САЩ, където живее в изгнание, имамът Фетхулах Гюлен отхвърли обвиненията на властите, че има роля в събитията и осъди опита за сваляне на властта.

Днес турската държавна телевизия възобнови нормалната си работа, след като беше превзета и нейна водеща трябваше да чете манифест на метежниците.

Тижен Карас, водеща от ТРТ: Преживяхме страшни часове. Направих най-лошото си предаване. Военни ни взеха за заложници. Вързаха ръцете ни зад гърба, заплашваха ни с оръжие.

Днес премиерът Йълдъръм призова гражданите да изпълнят площадите в страната с развети знамена. Край парламента в Анкара хиляди хора приветстваха полицаи, които защитиха властта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът: Засега няма опасност от бежанска вълна заради ситуацията в Турция
Премиерът: Засега няма опасност от бежанска вълна заради ситуацията в Турция
Турската полиция задържа около 100 военни офицери
Турската полиция задържа около 100 военни офицери