НОВИНИ

След отмяната на вота за Брекзит: Тереза Мей се среща с лидери на ЕС

Британският премиер Тереза Мей ще се срещне с лидери на страни-членки на ЕС, за да поиска уверение във връзка със сделката за Брекзит. Мей заминава за Брюксел, след като отмени планирания за днес вот в парламента. Въпреки това британският парламент се събира извънредно за да обсъди решението ѝ.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
06:05, 11.12.2018
Чете се за: 00:35 мин.
По света

Британските депутати трябваше да гласуват споразумението за напускане, постигнато между Лондон и Брюксел. След 5-дневни дебати, обаче, стана ясно, че шансът сделката да срещне одобрението на парламента, е минимален. Очаква се Тереза Мей да направи опит да предоговори спорната клауза за бъдещето на ирландската граница.

Противоречиви са реакциите сред британците на отменения вот. Мнозина, обаче, са категорични, че е време за нов премиер.

- Мей не е човекът, който трябва да управлява страна ни. Ако не можеш да вземеш нито едно правилно решение сега, когато бъдещето ни е поставено на карта, значи трябва да си тръгнеш.

- Хората гласуваха за напускане, защото не бяха информирани. Всички знаем, че ако сега се проведе втори референдум, никой няма да подкрепи излизането от ЕС.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск коментира, че ще се срещне с Мей и ще направи всичко възможно напрежението да се уталожи, но подчерта, че Брюксел няма да предоговаря сделката. Междувременно, Европейският съд постанови, че Великобритания може едностранно да се откаже от Брекзит, но управляващите в Лондон остават категорични, че това няма да се случи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Росен Желязков се среща с международните превозвачи
Росен Желязков се среща с международните превозвачи
130 г. от основаването си отбелязва средно училище Васил Левски в Стара Загора
130 г. от основаването си отбелязва средно училище "Васил Левски" в Стара Загора