Френският президент Еманюел Макрон прекъсна своята ски почивка през уикенда и се обяви за "силни решения" след последните вандалски прояви на "жълти жилетки" в Париж. Премиерът Едуар Филип приема тази вечер вътрешния министър Кристоф Кастанер по исканията на държавния глава. Кадрите на погромите по "Шанз Елизе" обиколиха света. Съобщава се за близо 240 ареста.

Всички присъствали са станали съучастници в опустошаването на част от "Шанз Елизе", изтъкна френският президент. 80 търговски обекти на прочутия булевард пострадаха в различна степен от прояви на вандализъм. 20 бяха разграбени, включително бутици на прочути марки за дрехи и бижутерия, атакувани бяха два ресторанта, 11 души пострадаха при опожаряване на банка. Горяха и павилиони за вестници и превозни средства.

Лидия Деграса - управител на магазин на "Шанз Елизе": Туристите намаляха, от Близкия изток вече не идват. Резервациите в хотелите на булеварда спаднаха. Имаме 60 на сто по-малко посещения на магазините в събота и неделя.
Сблъсъци и вандалски прояви на 18-ия протест на "жълтите жилетки"

Сблъсъци и вандалски прояви на 18-ия протест на "жълтите жилетки"

Безредици в Париж при 18-ия пореден протест на "жълтите жилетки". Движението, което се зароди точно преди четири месеца, се опита да даде "ултиматум"...

Бизнесът иска среща с премиера Едуар Филип, който сам видя пораженията. Той обвини мародери, подпалвачи и престъпници, използвали протестите.

Едуар Филип - премиер на Франция: Няколко хиляди бандити дойдоха в Париж за да атакуват полицията, държавните символи, частната собственост и демокрацията. Това е неприемливо.

Министърът на вътрешните работи Кристоф Кастанер също обвини за насилието "професионални вандали" и призова полицията да отговори с най-голяма твърдост. По данни на вътрешното министерство, тази седмица в Париж са излезли 10 хиляди души, спрямо три хиляди миналата събота. В национален мащаб участието е било над 32 хиляди демонстранти - с четири хиляди повече от предишното издание на "жълтите жилетки".

© БГНЕС