НОВИНИ

След показния арест: Повдигнаха обвинение на кмета на столичния район "Младост"

Прокуратурата повдигна обвинение на кмета на "Младост" за подкуп в особено големи размери. Половин милион евро е сумата, която тя е поискала от инвеститор, за да му издаде разрешително за строеж. Посредник в схемата е бившият кмет на "Младост" Петко Дюлгеров. Иванчева е следена от декември. Според разследването тя е изнудвала не само инвеститори, но и обикновени граждани. В кабинета ѝ са намерени стотици умишлено бавени преписки.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:00, 18.04.2018
Чете се за: 01:41 мин.
У нас

Проблемите за инвеститора, живял дълги години в чужбина, започнали непосредствено преди началото на строителните дейности. Екипът на кметицата бавил месеци наред формална преписка, която блокирала работата, твърдят от прокуратурата. Тогава се появила офертата на посредника.

Иван Гешев, ръководител на Специализираната прокуратура: Цената за решаването на този смешен проблем е 20 евро на квадратен метър на строежа. Строежът е 12 500 разгъната застроена площ. Може да го сметнете 250 хиляди евро.

Инвестиционните намерения обхващали общо 49 хиляди квадратни метра. Първоначално поискания подкуп бил в размер на малко над 1 милион евро, но след преговори цената била свалена на половина. Парите трябвало да се превеждат на траншове, а първоначалната вноска била 70 хиляди евро. Десислава Иванчева обаче била изключително предпазлива.

Пламен Георгиев, председател на КПКОНПИ: Много отлагания имаше. Хич не станаха лесно нещата. Няма да е днес, няма да е утре. Очевидно имаше притеснение.

Екип от близо 100 души разследващи са чакали повече от 20 дни да бъде насрочена първата среща.

Посредникът и инвеститорът са се срещнали в кафене в близост до градинката на "Кристал". Именно там е предадена сумата от 70 хиляди евро. След това посредникът се срещнал с двете жени и предал белязаните пари.

Иван Гешев, ръководител на Специализираната прокуратура: Седнаха, пиха кафе два часа, взеха си парите. Посредникът си взе 14 000 евро от тези 70 000 евро, която е неговата част. Ние я оставихме да си вземе парите, за да е ясно, че ги е взела.

Минути по-късно двете жени са задържани пред Министерството на младежта и спорта, а посредникът в градинката на "Кристал". Парите са намерени в кашон на задната седалка.

Пламен Георгиев, председател на КПКОНПИ: След като вече отидоха в колата на кметицата имаше обаждане от посредника, който се обади на лицето, което свидетелстваше пред нас и каза всичко е наред няма да имаш повече проблеми.

От прокуратурата обясниха, че при ареста са спазени всички права на задържаните. Използвани са белезници, за да не може да се изтрият от ръцете следите от белязаните пари.

Иван Гешев, ръководител на Специализираната прокуратура: Седяха с белезници по едно единствена причина, защото след като бяха въведени в министерството с тях продължиха да се извършват действия. Тези действия са личен обиск на всяка една отделна жена в присъствието на лица от същия пол, плюс освидетелстване. Тоест да видим дали ще светнат за освидетелстване. Светнаха всичките. Няма как да ми бъде обяснявано, че някой им подхвърлил в колата нещо си. След като са го подхвърлили защо и как са го пипали.

Според разследващите има и други сигнали за изнудване срещу кметицата. В кабинета ѝ са намерени стотици преписки, които са бавени умишлено.

Пламен Георгиев, председател на КПКОНПИ: Иванчева е принуждавала и други лица нерегламентирано да правят дарения под формата на изграждане на детски площадки, поставяне на пейки, осветителни тела.

Работното обвинение на този етап и за тримата задържани е за подкуп в особено големи размери. Наказанието за този тип престъпление е над 10 години затвор и конфискуване на имущество.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Скандалът с Фейсбук влезе и в пленарната зала на ЕП в Страсбург
​Скандалът с Фейсбук влезе и в пленарната зала на ЕП в Страсбург
Скандал в НС: ​От БСП поискаха оставката на зам.-председателя Емил Христов
Скандал в НС: ​От БСП поискаха оставката на зам.-председателя Емил Христов