Във Велико Търново след близо половин век отново ще има паметник на Христо Ботев. През 60-те години той се е намирал пред Школата за запасни офицери, която носи името на революционера, но след преместването ѝ в Плевен, паметникът е прибран на съхранение във Военното училище. Днес той официално ще бъде открит на централната улица „Христо Ботев" във Велико Търново.

Велико Търново

Идеята паметникът на Христо Ботев да бъде монтиран отново в центъра на Велико Търново е на инициативен комитет на интелектуалци от старата столица.

Нелина Църова, директор на Дирекция „Култура и туризъм", община Велико Търново: В този град са живели неговата любима - Венета, дъщеря му Иванка, така че действително Велико Търново е град, свързан с Христо Ботев. Велико Търново е първият град, в който се отбелязва 2 юни като Ден на Ботев и загиналите за свободата на България!
О.р. полк. доц. Марко Златев, НВУ: Има улица и такава личност заслужава да има! Освен това семейството му е свързано с Търново! А бюстът на Христо Ботев е бил точно зад арката, пред която се намираме, това е било официалния портал на ШЗО и на военното училище!

С решение на Общинския съвет бе избрано място на паметника и той бе монтиран в центъра на града.

Нелина Църова: Съхранен беше бюстът, съхранен бе постаментът, само са монтирани в централно за нашия град място!

От днес паметникът на големия революционер и поет заема достойно място в сърцето на Старата столица, където са и гробовете на неговата съпруга Венета и дъщеря му Иванка.