НОВИНИ

След поредното терористично нападение в Лондон (ОБОБЩЕНИЕ)

Във Великобритания нова терористична атака - четвърта от март насам. Микробус се вряза в мюсюлмани в близост до джамия в Лондон. Един човек загина, а 10 са ранени. Под сянката на трагедиите, които сполетяха Великобритания, в Брюксел днес започнаха преговорите за излизането ѝ от Европейския съюз. Сред пострадалите в британската столица няма българи, съобщи посланик Константин Димитров. По думите на британския премиер Тереза Мей, нападателят е действал сам, а на полицията ѝ трябваха 8 минути, за да определи случилото се като "терористичен инцидент".

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
20:05, 19.06.2017
Чете се за: 01:18 мин.
По света

Сигналът за нападението край джамията във Финсбъри парк е получен малко след полунощ. Микробусът е ударил пешеходци, които са оказвали първа помощ на припаднал мъж. Всички пострадали са мюсюлмани. В момента на нападението в района е имало много хора, защото в свещения за мюсюлманите месец Рамазан поклонението е късно вечерта. Според очевидци е настъпил хаос.

Хосеин Али, очевидец: "Чух силен шум, огледах се и се започнах да тичам така сякаш животът ми зависи от това, особено след като чух викове. За мен той е терорист, защото искаше да има колкото се може повече жертви."
Халид, очевидец: "Хората го наобиколиха, задържаха го. А той крещеше - Всички сме мюсюлмани, искам да убивам мюсюлмани. Буквално, дума по дума. И съм сигурен, убеден съм, че е терористична атака, независимо дали той е мюсюлманин или християнин, това е терористична атака!"

Преди да дойде полицията, нападателят е обезвреден от намиращи се наблизо хора. Появиха се и слухове, че е бил удрян, но полицията не е потвърдила такава информация.За момента се знае, че става дума за 48-годишен бял мъж. Първоначалната версия, че в микробуса са били трима души също беше опровергана. Не беше потвърдено и че се е заканвал на мюсюлмани, защото според част от очевидците е крещял, че иска да бъде убит. Водачите на религиозните общности в Лондон осъдиха атаката и призоваха за единство. За спокойствие призова и кметът на Лоднон.

Садик Хан, кмет на Лондон: "Посланието ми към лондончани и към всички в страната е да бъдат спокойни, но бдителни. Ще увеличим видимото полицейско присъствие в и около местата за поклонение в Лондон."

След заседанието на специализирания комитет Кобра, председателстван от премиера Тереза Мей, тя заяви, че това е поредната отвратителна атака.

Тереза Мей, премиер на Великобритания: "Това беше атака срещу мюсюлманите, близо до тяхното място за поклонение. И като всеки тероризъм, независимо под каква форма е, има една фундаментална цел. Цели да ни разедини и да прекърши ценната връзка на солидарност и гражданственост, която споделяме в тази страната. Ние няма да позволим това да се случи."

Мей обяви още, че ще бъде създадена и нова комисия, която ще се бори срещу екстремизма и посети джамията, която се намира непосредствено до мястото на нападението. След поредното нападение в Лондон експерти изразиха опасенията си, че вълната на ислямофобия по света тепърва предстои.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ден първи на преговорите за Брекзит
Ден първи на преговорите за Брекзит
„Дa преживеем Дюма“
„Дa преживеем Дюма“