НОВИНИ

След повече от месец: Тръмп отблокира федералното правителство

Край на бюджетната криза в Съединените щати. Президентът Доналд Тръмп подписа закон, който ще отпусне средства, за да заработи отново цялото федерално правителството. Частичната парализа започна преди 35 дни и засегна над 800 000 държавни служители.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
08:36, 26.01.2019 (обновена)
Чете се за: 00:29 мин.
По света

Край на бюджетната криза в Съединените щати - поне до 15 февруари. Подписаният от Доналд Тръмп закон предвижда да бъдат отпуснати средства за следващите три седмици. По този начин федералните служители, които бяха в неплатен отпуск ще се върнат на работа и ще получат заплати.

В закона обаче не е посочено отпускането на средства за строежа на стена по границата с Мексико, което беше причина да не бъде одобрен бюджетът и с това се предизвика най-дългата частична парализа на правителството в историята на Съединените щати. Доналд Тръмп настоява да бъдат отпуснати 5 милиарда и 700 милиона долара за изграждането на стената.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Ще работим с демократите. Ако не успеем - ще обявим извънредно положение. Национално извънредно положение.

Сега контролираната от демократите Камара на представителите и доминираният от републиканците Сенат имат три седмици, за да договорят окончателен компромис за слагане на край на парализата на федералното правителство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съветът за сигурност на ООН ще заседава за ситуацията във Венецуела
Съветът за сигурност на ООН ще заседава за ситуацията във Венецуела
Над 300 души са изчезнали след рухването на стена на хвостохранилище в Бразилия
Над 300 души са изчезнали след рухването на стена на хвостохранилище в Бразилия