НОВИНИ

След протеста пред МС: Уволнение на зам.-министър и разделение при животновъдите

Оставки в Министерството на земеделието след протеста на козевъди и овцевъди, който продължи близо 4 часа в центъра на столицата. Заместник-министърът на земеделието Цветан Димитров е освободен със заповед на премиера Бойко Борисов. Решението дойде след срещата на земеделския министър Румен Порожанов с представители на протестиращите животновъди. Борисов разпореди на министър Порожанов да освободи също директорa на дирекция "Животновъдство" , директорa на Дирекция "Директни плащания и идентификация на земеделските парцели", както и съветника на министъра Бойко Синапов.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
18:04, 18.07.2018
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Днешният протест раздели животновъдите в страната. Пред МС дойдоха само овцевъди и козевъди, недоволни от малкото пари, които се отпускат за сектора, в резултат на което овцете и козите за последните години са намалели с 800 000.

Към тях се присъединиха и недоволни стопани от пострадалите от чумата ферми в Бургаско и Ямболско и поискаха по-високи компенсации за убитите животни. Животновъдите поискаха и оставки на ръководни кадри в земеделското министерство, отговорни за сегашната ситуация в сектора.

Юри Кънев - фермер, с. Ковачите, Сливенско: Никой не ни е пратил - нито БСП , нито БКП. Ние излизаме за животните. Защото на тези две деца родителите работят при мен. И утре ако се унищожи фермата, те остават без работа.
;

Недоволните животновъди разливаха мляко и гориха овчи кожи пред Министерския съвет, а след това направиха неколкократни опити да влязат в сгтрадата на правителството и да разговарят с премиера Бойко Борисов. Опитите им бяха осуетени от силното полицейско присъствие - охранителна полиция и жандармерия.

Към 14 ч техни представители бяха приети при премиера Борисов, като на срещата дойде и земеделският министър Порожанов. След 2 часа преговори беше постигнато съгласие между животновъди и правителство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна асфалтирането на улиците в Мизия
Започна асфалтирането на улиците в Мизия
Президентът призова за диалог между хората и властта
Президентът призова за диалог между хората и властта