В кметството на Войводиново започва извънреден щаб. Снощи близо 300 души протестираха, след като двама роми пребиха 33-годишен военнослужещ. Във Войводиното пристигна вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Вижте повече от прякото включване на Николай Райшинов

Войводиново, Марица

В този час в кметството на селото се събира извънреден щаб, за да се реши какви спешни мерки да бъдат предприети, за да стихне напрежението в селото. На Богоявление 33-годишният ефрейтор от 68-а бригада Специални сили Валентин Димов беше изненадан и пребит от двама роми от местната махала.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов заяви, че веднага след нападението ромите са се опитали да се укрият в съседно населено място, но благодарение на бързата реакция полицията, са заловени. Те са с прокурорско разпореждане 72 часа в ареста.

Командирът на 68-а бригада Явор Матеев съобщи пред БНТ, че техният служител е бил нападнат в гръб, а заедно с неговото яке е била завързана главата и ръцете му, така че той не е могъл да се защити при нападението.

Красимир Каракачанов, вицепремиер, министър на отбраната: Бях при ефрейтор Димов в болницата. Утре ще му направят операция. Има счупена скула, много кръвонасядания покрай очите. Нападателите са го удряли предимно в главата. Иначе състоянието му е добро, може да се каже, че е средна телесна повреда, утре ще бъде опериран, няколко дена след това ще бъде изписан. Парадоксалното е, че циганите в България станаха изключително нагли вече. Преди няколко дена убиха полицай, преди два дена бият военен. Това не може да продължава повече.

Бригаден генерал Явор Матеев: Неприятен инцидент, но брутално професионално, тъй като военнослужещият е изненадан в гръб. Неговото яке е използвано, така че всъщност главата и ръцете му да бъдат вързани и удрян по най-зверския начин в ситуация, в която той по никакъв начин не е изразявал някаква агресия към тези граждани.

Според военния министър проблемът не може да бъде решаван на парче и е нужна цялостна програма и стратегия, която лично той се ангажира да внесе в МС и да мине през НС, а хората тук обвиняват местната власт, че покровителства ромската махала и че всички къщи там са незаконни, но не се взимат мерки срещу това.

От общината обаче обещават спешни проверки.


Започват проверка на незаконните къщи в ромската махала във Войводиново

Започват проверка на незаконните къщи в ромската махала във Войводиново

Над 200 души излязоха снощи на протест в пловдивското село Войводиново. До напрежението се стигна, след като на Богоявление две момчета от ромската ма...