НОВИНИ

След протестите във Франция: Очаква се спад в икономическия растеж

Френската полиция е задържала 1760 души по време на вчерашните протести на "жълтите жилетки". В Париж и други градове разчистват и оценяват щетите след поредните бурни демонстрации срещу политиката на президента Макрон. Финансовият министър на Франция очаква спад в икономическия растеж заради протестите,а външният изрази тревогата си за демокрацията в страната.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
17:42, 09.12.2018
Чете се за: 00:52 мин.
По света

От ранна утрин в Париж разчистват улици и тротоари след четвъртите поред протести на "жълтите жилетки".

Али Сосите, работник: "Нямаме избор, ако не пазим витрините, ще ги изпочупят, кметството ни разреши да работим до 10 часа".

136 000 души са участвали в демонстрациите,у много от арестуваните над 1700 души е било открито оръжие.

Грегори Каре, собственик на магазин за мебели в Париж: "Мога да разбера жълтите жилетки, но това е абсолютно неприемливо, погледнете - всичко е съсипано, търговците трябва да плащат, за да се барикадират и в крайна сметка никой вече не разбира какво точно искат протестиращите и какво не."

Париж е осеян с лозунги като "Върнете парите!", но и "Еманюел няма да изкараш Коледа!" и "Нямаме нужда от Република".

Елоди, жителка на Париж: "Трябва да се седне около масата, защото се стигна много далеч".
;

Пътувам много и виждам колко е крехка демокрацията в някои страни, тя може да е такава и у нас и затова призовавам да се овладеем с диалог, защото това е нашият начин да съществуваме, коментира външният министър Жан-Ив льо Дриан. Той се надява изявлението на Макрон в следващите дни да успокои напрежението. Президентът си навлече критики, че повече от седмица не е вземал думата.

Властите в департамента От Сон едностранно решиха повече да не толерират блокадите на кръстовища и от утре ще наказват с 6 месеца затвор нарушителите. Затварянето на обекти в търговския и туристическия сектор преди Коледа, прекъсването на транспортните доставки ще имат сериозен ефект върху икономиката на Франция. Финансовият министър Брюно льо Мер предупреди за нов спад в икономическия растеж в края на годината.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Китай настоя САЩ да оттеглят заповедта за арест на директорката на Хуауей
​Китай настоя САЩ да оттеглят заповедта за арест на директорката на "Хуауей"
Два дни преди решаващия вот в британския парламент за Брекзит
Два дни преди решаващия вот в британския парламент за Брекзит