Френската полиция е задържала 1760 души по време на вчерашните протести на "жълтите жилетки". В Париж и други градове разчистват и оценяват щетите след поредните бурни демонстрации срещу политиката на президента Макрон. Финансовият министър на Франция очаква спад в икономическия растеж заради протестите,а външният изрази тревогата си за демокрацията в страната.

От ранна утрин в Париж разчистват улици и тротоари след четвъртите поред протести на "жълтите жилетки".

Али Сосите, работник: "Нямаме избор, ако не пазим витрините, ще ги изпочупят, кметството ни разреши да работим до 10 часа".

136 000 души са участвали в демонстрациите,у много от арестуваните над 1700 души е било открито оръжие.

Грегори Каре, собственик на магазин за мебели в Париж: "Мога да разбера жълтите жилетки, но това е абсолютно неприемливо, погледнете - всичко е съсипано, търговците трябва да плащат, за да се барикадират и в крайна сметка никой вече не разбира какво точно искат протестиращите и какво не."

Париж е осеян с лозунги като "Върнете парите!", но и "Еманюел няма да изкараш Коледа!" и "Нямаме нужда от Република".

Елоди, жителка на Париж: "Трябва да се седне около масата, защото се стигна много далеч".

Пътувам много и виждам колко е крехка демокрацията в някои страни, тя може да е такава и у нас и затова призовавам да се овладеем с диалог, защото това е нашият начин да съществуваме, коментира външният министър Жан-Ив льо Дриан. Той се надява изявлението на Макрон в следващите дни да успокои напрежението. Президентът си навлече критики, че повече от седмица не е вземал думата.

Властите в департамента От Сон едностранно решиха повече да не толерират блокадите на кръстовища и от утре ще наказват с 6 месеца затвор нарушителите. Затварянето на обекти в търговския и туристическия сектор преди Коледа, прекъсването на транспортните доставки ще имат сериозен ефект върху икономиката на Франция. Финансовият министър Брюно льо Мер предупреди за нов спад в икономическия растеж в края на годината.

1300 души бяха задържани при протестите на „жълтите жилетки“ във Франция

1300 души бяха задържани при протестите на „жълтите жилетки“ във Франция

Протестите на „жълтите жилетки“ във Франция продължиха до късно през нощта.