Втори ключов вот в британския парламент за по-малко от денонощие - след съкрушителната загуба, при която сделката ѝ за Брекзит беше отхвърлена, премиерът Тереза Мей е изправена пред вот на недоверие, тази вечер. Макар и сделката с ЕС да беше отхвърлена от голяма част от собствените ѝ депутати, очакванията са кабинетът Мей да оцелее след гласуването в 21 часа българско време.

Историческо поражение, каквото британски премиер не е претърпявал от близо век. Очаквано, Тереза Мей не получи подкрепа за сделката с Брюксел по Брекзит. Това, което никой не очакваше, беше, че зад нея ще застанат едва 202 от 650-те британски депутати.

Така, едва 70 дни преди датата за развода с ЕС, британското правителство е изправено пред вот на недоверие. Ако го загуби, в двуседмичен срок ще трябва да бъде съставен нов кабинет. Ако и това не се случи, Великобритания ще има предсрочни избори.

Британският парламент гласува днес вот на недоверие срещу кабинета на Тереза Мей

Британският парламент гласува днес вот на недоверие срещу кабинета на Тереза Мей

След съкрушителното поражение на гласуването на сделката с Евросъюза, британското правителство е изправено пред вот на недоверие. Той трябва да бъде г...

Нагласите до този момент обаче са, че Тереза Мей ще оцелее след днешното гласуване. Консерваторите може и да отхвърлиха сделката, но не биха свалили собственото си правителство. Подкрепа за кабинета обещаха и от Демократичната юнионистка партия - тази северноирландска партия е малък, но важен коалиционен партньор.

Макар и да даде заявка, че е склонна на отстъпки, днес Тереза Мей отново отхвърли вариант да спре Брекзит.

Тереза Мей, министър-председател на Великобритания: Позицията на нашето правителство е и остава следната - напускаме ЕС на 29 март. Можехме да се договорим за още време, ако имахме одобрена сделка.
Опозицията ще подкрепи Тереза Мей, ако Великобритания остане в Митническия съюз

Опозицията ще подкрепи Тереза Мей, ако Великобритания остане в Митническия съюз

Британският премиер Тереза Мей може да прокара споразумение за Брекзит през парламента, стига да договори компромисно решение с опозиционните лейбърис...

Ако остане на власт, Мей ще свика консултации с представители на всички политически сили. Както тя, така и лидерът на лейбъристката опозиция Джеръми Корбин, са против втори референдум за Брекзит.

Въпреки това, очакванията са част от лейбъристите също да подкрепят торите, ако получат гаранция, че едно от основните им искания - оставане в митническия съюз, ще бъде вписано в сделката.

Джеръми Корбин, лидер на Лейбъристите: Това правителство доведе страната ни до ръба. Те не могат да управляват, не могат да осигурят нещата, от които гражданите се нуждаят и то в един от най-важните моменти в историята ни. Всеки друг министър-председател би подал незабавна оставка след подобна загуба.
Брюксел очаква от Лондон да обяви следващите си стъпки

Брюксел очаква от Лондон да обяви следващите си стъпки

Европейската комисия съобщи днес, че досега Лондон не е поискал отлагане на датата на Брекзит. Брюксел призова Великобритания да сподели възможно най-...

Бившият премиер Дейвид Камерън подкрепи Мей и допълни, че не съжалява, че е свикал референдум за Брекзит, макар и това да му коства поста.

Дейвид Камерън, бивш премиер на Великобритания: Това беше обещание, което бях дал на гражданите. Разбира се, дълбоко съжалявам за изхода от референдума, защото вярвам, че е по-добре да останем част от ЕС.

Сътресенията на Острова дадоха отражение и на борсите, но за първи път от повече от 2 години, паундът поскъпна значително. Британците остават разединени по въпроса за членството в ЕС. Заклетите привърженици на Брекзит настояват за излизане с или без сделка.

Проевропейски настроените, обаче, продължават с протестите и настояват за свикване на втори референдум.