НОВИНИ

След ратификацията на Договора от Преспа - ще загуби ли Ципрас следващите избори

Исторически вот. Гръцкият парламент ратифицира Преспанското споразумение за промяна на името на бившата югославска република на Северна Македония. Решението беше прието с крехко мнозинство. "За" гласуваха 153 депутати от 300-членния парламент, против - 146. Вижте повече подробности от прякото включване на кореспондента на БНР Катя Пеева.

bnt avatar logo
от Катя Пеева, кор. на БНР
18:17, 25.01.2019 (обновена)
Чете се за: 00:56 мин.
По света

Веднага след решението на парламента премиерът Алексис Ципрас реагира с послание в социалните мрежи. Той получи поздравления от председателя на Европейския съвет Доналд Туск и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Алексис Ципрас, премиер на Гърция: Днес на северната ни граница се роди нова държава - Северна Македония. Приветстваме я. Това ще бъде приятелска страна, съюзник на Гърция в усилията ни за укрепване на мира, сътрудничеството и развитието на региона. Гърция днес прави важна крачка напред, засилва ролята си на Балканите и в Югоизточна Европа. Вярвам, че това е историческа стъпка и искам да благодаря на всички депутати - не само тези, които подкрепиха историческото споразумение, а и на всички, които въпреки несъгласието си, допринесоха за цивилизованата политическа атмосфера на този четиридневен парламентарен дебат.

На другия полюс обаче бяха настроенията сред опозицията. Лидерът на консерваторите от Нова демокрация направи изявление, че ще се бори за ограничаване на негативните последици от ратифицирането на договора.

Кириакос Мицотакис, лидер на "Нова демокрация" Няма да се откажа от правото на Гърция да наложи вето на присъединяването на Скопие към Европейския съюз. Ще се боря с всички сили да намаля отрицателните последици, които със сигурност ще произлязат от това спорно споразумение.

Обществените нагласи започват да се оформят в посока, че партия Сириза ще загуби доверие сред избирателите заради ратификацията. По време на днешните протести в Солун имаше плакат с надпис "Днес Ципрас изгуби следващите избори". Силният дъжд в цялата страна провали повечето от насрочените за днес протести, но все пак гръцки фермери успяха да стигнат до границата с Македония.

Въпреки вредните последици за доверието към управляващите, на този етап не се очакват предсрочни избори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джокович не остави шанс на Лука Пюи и е на финал с Надал
Джокович не остави шанс на Лука Пюи и е на финал с Надал
КНСБ: 2400 лв. на месец са необходими за нормален живот на 4-членно семейство
КНСБ: 2400 лв. на месец са необходими за нормален живот на 4-членно семейство