НОВИНИ

След разследване на БНТ в шивашката промишленост, ще има ли промени в закона?

Разследване на БНТ в шивашката промишленост разкри тежките условия на труд в някои от предприятията в сектора и предизвика вълна от реакции от различните институции. Какво разкри наш екип и какво разказаха работници пред камерата ни, припомня Мина Петрова.Вижте във видеото и как коментираха темата Тихомор Безлов и президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Мина Петрова
от Мина Петрова
08:00, 21.04.2017 (извънредно)
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Разследване на БНТ в шивашката промишленост разкри тежките условия на труд и честата злоупотреба с правата на работниците от страна на нелоялни работодатели. Настоящи и бивши служители в шивашки цехове разказаха за опита си в сектора пред БНТ. Припомняме ви част от това, което ни споделиха те.

Иван Панчелиев, крояч: "Индивидът е сведен до ниво животно. За да не кажа добитък."

СТРАХЪТ
"Стоиш прав, много не можеш да мърдаш, не ти дават да говориш, дори с колежките да обменяш някаква информация, примерно да попиташ нещо, ако не знаеш."
"Страх ме е от много неща. Страх ме е от отношението, от колежките. Да не ни отреже от заплатите."

ИЗВЪНРЕДЕН ТРУД

"При нас беше това, че нямаше с какво да си ходим. Имахме служебен бус и тя се обаждаше, и идваше бусът, и тогава си тръгвахме. Преди това не можеше."
"Почти всяка събота се работеше."
"Да ви кажа, ако няма извънредно, няма и пари, това е цялата работа."

НИСКО ЗАПЛАЩАНЕ

- Колко пари взехте за този месец?
"270 лв."

НЕИЗПЛАЩАНЕ НА ЗАПЛАТИ

"В момента ни дължи над 2500 лв."

Много от нелоялните практики на някои работодатели в индустрията са възможни, заради пропуски в законодателството. Например, собственик на шивашки цех може да обяви фалит и по този начин да избегне изплащането на дължимите заплати на своите служители, напълно безнаказано. Към този момент стотици работници са подали сигнали за неизплатени трудови възнаграждения. След серията от репортажи на БНТ и заради зачестилите сигнали от работници, много организации предприеха мерки за промяна на условията на труд както в леката, така и в тежката промишлености.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Полицията идентифицира стрелеца от Париж
​Полицията идентифицира стрелеца от Париж
Стрелецът от Париж е имал 15-годишна присъда за нападение на полицай
Стрелецът от Париж е имал 15-годишна присъда за нападение на полицай