НОВИНИ

След репортаж на БНТ: Назначиха комплексна проверка на ловно стопанство Дикчан

Развитие след разследване на БНТ. Комплексна проверка на ловно стопанство Дикчан ще направят от Югозападното държавно горско предприятие. Това съобщи директорът му Дамян Дамянов, след като вчера "По света и у нас" излъчи репортаж на Цвета Младенова за мащабна незаконна сеч в гората край Ваклиново.

bnt avatar logo
от БНТ
19:22, 24.11.2016
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Екипът ни откри и един камион дървесина от смърч, незаконно съхранявана в дома на бившия кмет на село Плетена и служител на горското Румен Арнаудов.

Случаят Дикчан излиза от коловоза на поредната заловена бракониерска сеч. Най-вече с това, че незаконно отсечените 71 бели бора са транспортирани законно с превозни билети. Затова в рамките на комплексната проверка ще бъдат изискани GPS данните на камионите. Още не е уточнено наказанието на горския стражар, допуснал злоупотребата. Но ако той има и други нарушения, лицензът му за горски може да бъде отнет.

инж. Дамян Дамянов - директор на Югозападно държавно предприятие: "Там освен, че имаме незаконно отсечени дървета. там нещата отиват към някакъв икономически интерес на самият горски, според мене. Нашите служители, те не че не са забелязали, те са знаели и за тях е по-удобно тези неща да бъдат прикрити, което за съжаление се случва не само там".


;

Съвместно с НАП ще бъде направена и данъчна проверка на фирмата, която по думите на бившия кмет на село Плетена е докарала дърва от смърч в двора му. GPS данните на нейния камион също ще бъдат изискани. Заради нарушенията директорът на стопанство Дикчан Пламен Поюков ще бъде санкциониран отново, този път с две заплати.

инж. Дамян Дамянов - директор на Югозападно държавно предприятие: "Ще изискаме писмени обяснения от директора на ловното стопанство и още от понеделник ще извършим комплексна проверка на дейността на ловното, тъй като през последните 5-6 месеца имаме поредица от сигнали за допуснати нарушения".

Сред установените нарушения от пролетта са допускане на кражба на служебно гориво, незаконна сеч и неупражнен контрол.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отпуснаха средства за ремонт на кораба Академик”
Отпуснаха средства за ремонт на кораба "Академик”"
АБВ: Трябва да има широка дискусия по темата с мажоритарния вот
АБВ: Трябва да има широка дискусия по темата с мажоритарния вот