НОВИНИ

След репортаж на БНТ. Отмениха решение за добив на инертни материали в Лозен.

Кариера за строителни материали край софийското село Лозен няма да има. Това решение на министерството на енергетиката получиха днес жителите на селото, след като в началото на годината същото министерство разреши да има кариера. За една отмена министерска заповед.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков
21:59, 08.06.2016
Чете се за: 00:51 мин.
У нас
След репортаж на БНТ. Отмениха решение за добив на инертни материали в Лозен.

Заповед на енергийното министерство от началото на годината, разреши добива и проучването на инертни материали в старо находище в края на селото - гранично с 13 частни имота. Държавен вестник обнародва разрешителното в полза на фирма "Каменни фракции", а местните разбраха случайно за него. Оказа се,че министерската заповед е издадена в разрез със закона. А фирмата,получила концесията- създадена специално за конкурса и без реален офис и адрес за контакти. Последваха протести, и репортажи от наша страна. Два месеца по-късно днес дойде и резултатът.

Жечко Станев, зам.-министър на енергетиката - С тази заповед се отгеля решението във ръзка с предоставяне на права за търсене и проучване в площ - гората на село Лозен.
;

В отменителната си заповед енергиният министър Теменужка Петкова, мотивира решението си, с приетия от Столичния общински съвет на 25 февруари 2016 г. годишен план за паша в региона, както и плановете на местните да развиват еко туризъм.

Васил Станчев, кмет на село Лозен - Нашата идея е заедно с подкрепата на г-жа Фандъкова и подкерпата на районата администариця, Лозенската планина, да бъде обособена, като еко кът, който е на входа на столицата и това определено ще даде друг облик на селото.

И така, днес едни частни интереси, отстъпиха пред тези на хората.

Ралица Ветова, "Бъдеще за Лозен" - Има една поговорка - "Една птичка, пролет не прави!". Нашета пролет се случи защото ние бяхме ято. Ако има успех, това е успех на гражданското общество.

Бариерата на кариерата е спусната. Тежките машини ще трябва да отспътяп пред екопътеките.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Митьо Очите е прострелян пред дискотека в Слънчев бряг
Митьо Очите е прострелян пред дискотека в Слънчев бряг
Нова специално по Софтуерно инжинерство във  Великотърносвкият университет
Нова специално по "Софтуерно инжинерство" във Великотърносвкият университет