НОВИНИ

След репортаж на БНТ: Уволниха шофьора, отказал помощ на инвалид в автобуса

Шофьор от градския транспорт в столицата отказа да съдейства на трудноподвижен човек с инвалидна количка да се качи в автобуса. Мъжът бил принуден да се качи, влачейки се по земята. Унизителната сцена беше уловена от оператора на БНТ Красимир Стоичков, който е пряк свидетел на случката. Публикуваните снимки на сайта ни news.bnt.bg предизвикаха вълна от възмущение в социалните мрежи. По препоръка на столичния кмет шофьорът беше уволнен още днес, а концесията на фирмата, която обслужва линия 72 ще бъде прекратена.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:03, 17.08.2016
6812
Чете се за: 01:37 мин.
У нас

Вчера около 18:00 часа мъж в инвалидна количка подал знак на шофьора на автобус 72, че иска да използва помощната платформа, за да се качи от спирката на стадион "Васил Левски". Шофьорът отказал, като заявил, че не му плащат достатъчно, за да прави това, а мъжът се качил влачейки се с помощта на пътниците, разказва операторът от БНТ Красимир Стоичков, който случайно става свидетел на случката.

Красимир Стоичков, оператор в БНТ: "Водачът се държеше доста арогантно, след като всички пътници започнаха на висок тон да казват, защо не спуснахте платформата, автобусът има такава възможност. Той си седеше зад волана и започна арогантно, нахално и грубо да отговаря на всички пътници, след което рязко тръгна. През цялото време този човек седеше на пода, за да може да слезне лесно отново влачейки се."

Няколко часа след публикуването на снимките на сайта на БНТ столичният кмет Йорданка Фандъкова поиска шофьорът да бъде уволнен, от Центъра за градска мобилност разпоредиха проверка.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: "Всички трябва да знаят, че това е недопустимо. Това е ангажимент за обслужването на гражданите. След като автобусът има такова съоръжение, човешкият фактор трябва да изпълни тези задачи."

В късния следобед шофьорът беше уволнен, а от Центъра за градска мобилност заявиха, че ще бъде наложена глоба на концесионера и курсът от вчера няма да бъде платен. А от септември общината ще прекрати договора си с "Карат С".

Христиан Петров, директор на Центъра за градска мобилност: "Тази линия ние я поемаме и вече тя ще бъде оперирана от Столичен автотранспорт. Там автобусите, които ще бъдат ще са от новите, които вече са пристигнали. Те ще са удобни за инвалидите."

Опитахме се да открием шофьора на автобуса, но той така и не дойде на срещата, която ни беше определил. Пред камерати ни застана единствено представител на фирмата подизпълнител, която обслужва линия 72. По думите му всички шофьори по линията са задължени да използват рампата за инвалиди.

БНТ: Каза ли Ви, защо не е свалил рампата?

Николай Денисиев, представител на фирма "Груп Травел": "Защото не е разбрал. В момента не е разбрал, когато вече е видял, че момчето се качва ...смисъл той е видял, когато той вече сам си е качил количката и е долазил. БНТ: Свидетели казват, че той е казал, че не му плащат достатъчно, за да го прави? Може и така да е. Той твърди, че това нещо не го е казал. Ние приемаме, че е виновен."

От фирмата заявиха, че до момента срещу шофьора не е имало жалби. Оттам ще настояват за лична среща с потърпевшия мъж.

Николай Денисиев, представител на фирма "Груп Травел": "Лично искам да му се извиня, ако действително това нещо е станало, да му поднеса нашите най-дълбоки извинения.Общо взето това е."

За миналата година Столичната община е наложила глоби за 400 000 лв. на концесионерите. Не ясно обаче колко от нарушенията са за дискриминация на хора в затруднение. Оттам заявиха, че ще бъде въведен Кодекс за добро поведение, който ще бъде изпратен на всички шофьори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тайните на „Сборяново”
Тайните на „Сборяново”
Делото Батко окончателно с оправдателнa присъдa
Делото "Батко" окончателно с оправдателнa присъдa