НОВИНИ

След репортажи на БНТ 2 30-и ДКЦ се стабилизира

Медиците в столичния 30-и Диагностично-консултативен център в жк "Обеля 2" вече получават пълните си възнаграждения. До щастливата развръзка се стигна след няколко репортажа на БНТ 2, в който ви разказахме за тежките условия на работа. Заради огромните задължения на бившата поликлиника към НАП имаше опасност 60 хиляди граждани да останат без здравни грижи. Какви са промените днес вижте в репортажа на Владимир Христовски и оператора Иван Ганчовски.

Владимир Христовски
от Владимир Христовски
19:30, 23.03.2017
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Управителят д-р Ганчо Витанов признава, че финансовото положение на 30-и ДКЦ остава тежко. Отчита, че задълженията към кредиторите от милион и четирисет хиляди през август, в края на 2016-а година са намалели със 17 хиляди. Хвали се с факта, че вече не се трупат задължения и покриването им е реалност.

Срещаме се с Виолета Борисова, която от дълги години работи като рехабилитатор, и се страхуваше, че може да остане без работа. Няколко месеца по-късно е категорична, че неуредиците вече са в миналото.

Виолета Борисова, рехабилитатор в 30-и ДКЦ
"Заварвате ни усмихнати, спокойни, дори бих казала щастливи и доволни. Вече си взимаме пълните възнаграждения, което две години почти не беше се случвало."

Положението в поликлиниката се подобрява, след като управлението на сградата и събирането на наемите е прехвърлено на новия ѝ управител д-р Ганчо Витанов. От назначаването му през август досега той ремонтира няколко кабинета и успява да привлече нови специалисти.

Д-р Ганчо Витанов, управител на 30-и ДКЦ
"В момента, в 30 ДКЦ работят 18 души лекари специалисти по 15 медицински специалности."

Назначени са ендокринолог, психиатър и неврохирург. До месец там ще заработят и пулмолог и гастроентеролог. По този начин управителят цели да предлага пълна и висококвалифицирана помощ, без да се налага да се пренасочват пациентите към други заведения. Заплашената от закриване лаборатория не само е спасена, а в нея вече работят и двама лаборанти. Помещението е ремонтирано. Управителят увери, че въпреки невнасяните с години осигуровки на служителите, стажът им не е бил прекъсван.

Д-р Ганчо Витанов, управител на 30-и ДКЦ
"Щом като работодателят е подал декларация, че този служител получава заплата, независимо дали той я получавал, той декларира сумата, която се дължи към държавата. Покритието става задължение на търговското дружество, то не е задължение на служителя."

Сградата на поликлиниката ще бъде санирана по проект за енергийна ефективност, за да се намалят разходите ѝ за ток и отопление, обеща председателят на здравната комисия към Столичния общински съвет д-р Веселин Милев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата разследва случай на пациент, изоставен от линейка край София
Прокуратурата разследва случай на пациент, изоставен от линейка край София
Румен Радев: България не дава и не приема уроци по демокрация
Румен Радев: България не дава и не приема уроци по демокрация