Няма да се строи хотел на терена до местността "Яворовите скали" в Поморие. Това реши Общинският съвет в града. Сесията днес започна със скандал между протестиращи и общинското ръководство. Казусът с апетитния терен се породи миналата седмица, когато инвеститори предложиха да построят 15-метров хотел върху бетонната площадка, изградена за брегоукрепване.

Поморие

Яворовите скали се намират на крайбрежната алея и са едно от емблематичните места в Поморие.

- Прекрасно място е. Свързваме го с Яворов. Това е най-хубавото място в тази част на града и ще загине. Сградите са си сгради, но не трябва да са тук.

Протестиращите обвиняват общинската администрация, че е продала терена до Яворовите скали. Според хората проектът предвижда освен построяване на 15-метров хотел, градинката до паметника на Яворов да стане паркинг.

Кирил Димитров - лидер на гражданска инициатива "Спаси Яворовите скали": "Ние искаме тържество на закона и всичките нарушение законови, които е направила общинската администрация да си понесат отговорностите до край. Да се развали сделката.

Кметът на Поморие Иван Алексиев заяви, че е категорично против и никога не е бил съгласен на това място да се строи хотел. Според Алексиев продажбата на имота е започнала още през 1997 година.

Иван Алексиев, кмет на община Поморие: "Проблемът е тръгнал в далечната 1997 година, когато се продава сградата. Защо тази сграда се продава на тези инвеститори? И защо като е оценена на 114 хиляди се продава за 20 хиляди лева? Ако тази сграда 1997 година не беше продадена на тези инвеститори сега нямаше да водим този спор. Те като собственици имат право да закупят терена, но той беше много по- голям и ние го умалихме и го направихме 600 квадрата."

След категоричното решение на Общинският съвет, кметът на Поморие ще издаде и заповед да се забрани строежът върху имота. Върховната административна прокуратура започна проверка на продажбата на терена до "Яворовите скали".