Истанбулската конвенция противоречи на основния закон на България, реши днес Конституционният съд. Обсъждането на Конвенцията и дебатите около ратификацията й бяха белязани от силен обществен интерес. До какви процеси ще доведе решението на съда и актуален ли е дебатът за спорния документ - темата в "Още от деня" коментираха политологът Татяна Буруджиева и политическият анализатор Михаил Константинов.

Михаил Константинов: Беше ясно, че Истанбулската конвенция няма как да мине в съда, нито да бъде гласувана от българския парламент. Тази конвенция се пробутва не заради жените - те са защитени от законодателство. Целта е да се вкара този джендър - това понятие цели да размие понятието за биологичен пол и да въведе едно абсолютно аморфно общество. Джендър е антинаучно понятие, създадено от една сбъркана лесбийка.
Татяна Буруджиева: Решението на КС в крайна сметка е, че трябва да се промени Конституцията, за да бъде приета Истанбулската конвенция, така че дебатът и разговорите в обществото няма да спрат. Професорът обаче е прав в едно - че това беше най-удобното решение за политиците.

И още - защо изминалият политически сезон е бил само буря в буркан с локални решения на проблемите, вижте целия разговор във видеото!

КС реши, че Истанбулската конвенция противоречи на основния закон в България

КС реши, че Истанбулската конвенция противоречи на основния закон в България

Истанбулската конвенция противоречи на основния закон. Решението е на Конституционния съд и беше взето с 8 на 4 гласа. Конституционният съд беше сезир...