В деня на последното заседание на парламента за този политически сезон, реакциите в парламента във връзка с решението на Конституционния съд варираха от възторжени - от страна на патриотите и БСП, до сдържан ангажимент от ГЕРБ за съобразяване с това решение. Всички парламентарните сили изразиха мнението, без ДПС, които отказаха да коментират темата.

От ГЕРБ, които поискаха становището на Конституционния съд за съответствието на Истанбулската конвенция на основния български закон, първоначално отказаха да коментират решението на конституционните съдии преди обсъждане в парламентарната им група, но малко по-късно ревизираха отказа си.

Александър Иванов - ГЕРБ: ГЕРБ взе отговорното решение, когато сезира конституционните съдии да се произнесат. Когато имаме решение на конституционните съдии ние сме длъжни да се съобразим с него.
КС реши, че Истанбулската конвенция противоречи на основния закон в България

КС реши, че Истанбулската конвенция противоречи на основния закон в България

Истанбулската конвенция противоречи на основния закон. Решението е на Конституционния съд и беше взето с 8 на 4 гласа. Конституционният съд беше сезир...

В подножието на Бузлуджа, Корнелия Нинова не скри задоволството си от решението на КС, но подчерта, че БСП ще продължи да се бори срещу домашното насилие.

Корнелия Нинова - председател на „БСП за България“: Що се отнася обаче до частта на Истанбулската конвенция, която въвежда третия пол и джендър идеология, днес съм изключително щастлива, че разумът и правото победиха над чуждите интереси и послушанието на министър - председателя Борисов, който внесе тази конвенция.
Последно заседание в НС преди лятната ваканция

Последно заседание в НС преди лятната ваканция

Днес Валери Симеонов отиде в Народното събрание да отговори на въпрос, поставен от Сидеров по време на парламентарния контрол. Нямаше остро противоспо...

Искрен Веселинов - „Обединени патриоти“: Един добър ден за българската демокрация, ден в който показахме, че българските институции могат да работят и да защитават националния интерес. Помните, че именно патриотите бяхме тези, които поставихме въпроса за Истанбулската конвенция. Красимир Каракачанов постави за първи път тази тема в министерски съвет. Ние убеждавахме обществото, че това е едно изключително опасно явление - първа стъпка в признаване на сума противоестествени неща.

След това решение, според Искрен Веселинов и проф. Станислав Станилов темата за Истанбулската конвенция трябва да бъде категорично затворена.

Елена Аксиева - „ВОЛЯ“: Ние от Воля приветстваме решението на КС тъй като това беше и мнението на обществото. От тук нататък се надяваме, че страстите ще се успокоят, а ние като законодатели да обърнем внимание на закона за домашното насилие и ако има нужда да го направим по - ефективен.

Днес не стана ясно дали и кога ГЕРБ ще оттегли внесената в Парламента конвенция.

Мустафа Карадайъ: Държавността липсва, нападки изместват аргументите

Мустафа Карадайъ: Държавността липсва, нападки изместват аргументите

Тази формула на управление не е добре за страната, а от там означава, че не е добре и за ДПС. Виждаме как лични нападки изместват аргументите - при то...

По-късно от ДПС също коментираха решението на Конституционния съд за Истанбулската конвенция. Председателят на Движението Мустафа Карадаъй заяви в предаването „Панорама“, че обявяването ѝ за противоконституционна няма да спре дискусиите по документа.

Мустафа Карадайъ, председател на ДПС: Не мисля, че с това приключва с тази тема. Тя беше заредена с много популизъм. Доколкото имам информация, дори за цяла Европа няма да говори, това е документ на Съвета на Европа. Мисля, че на Балканите сме единствената страна която не е ратифицирала.