НОВИНИ

Радев след решението за Гешев: Оттук нататък отговорността е на ВСС

Президентът Румен Радев отказа да коментира професионалните качества на Иван Гешев, защото това е изцяло в правомощията на ВСС. Той заяви, че е действал изцяло в правомощията на институцията си и призова да не се спекулира с бъдещите му действия. Радев коментира и изборите като заяви, че има нужда от промяна в начина на провеждането им.

радев решението гешев оттук нататък отговорността всс
bnt avatar logo
от БНТ
12:34, 08.11.2019
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

В България всеки трябва да започне да носи своята отговорност. Това каза държавният глава Румен Радев пред журналисти в село Славяново в отговор на въпрос за върнатото на Висшия съдебен съвет /ВСС/ решение за избор на Иван Гешев за главен прокурор. Президентът заяви, че действията и мотивите му са изцяло в правомощията на институцията.

„Оценката за професионалните и етични качества на кандидатите и техния избор са изцяло правомощие на ВСС. Негова е и отговорността пред обществото“, подчерта Румен Радев.

Държавният глава посочи, че не иска да влияе с прогнози какво ще се случи оттук нататък с избора на нов главен прокурор. По думите му отговорността е на ВСС, а след това и обществото ще даде своята оценка.

„България, според мен ще просперира, когато започнем да уважаваме и спазваме законите“, подчерта президентът Румен Радев.

Президентът коментира и последните местни избори. Той отбеляза, че големия брой недействителни бюлетини, множеството сгрешени протоколи от СИК, множеството сигнали за корпоративен и купен вот, изчезналите преференции не могат да бъдат оценка за нормално провеждане на изборния процес. По думите му всичко това ерозира доверието в изборите и отблъсква гражданите от урните. От това страдаме всички, страда най-вече демокрацията, подчерта Румен Радев. Той уточни, че след анализ на изборните процеси ще свика среща с представителите на парламентарно представените партии, ръководството на ЦИК и органите на реда, за да се намери решение на проблема. Очевидно така не трябва да се правят избори, в 21-ви век сме все пак, допълни президентът.

По отношение на технологичния процес на изборите държавният глава отбеляза, че при машинното гласуване има защитни механизми – докато избирателят не попълни всички необходими полета, машината няма да допусне да приключи гласуването. „Защо не го правим това е друг въпрос“, коментира президентът. По думите му българският избирател ще се справи с машинното гласуване, така както се справя с работата с мобилните телефони и банкоматите. „Разбира се, че ще се справят, това са спекулации. Това е просто липса на воля да имаме прозрачни избори“, коментира държавният глава.

Президентът е в с. Славяново по повод честването на празника на храм „Св. Архангел Михаил”. Държавният глава честити празника на всички именници, пожела здраве и професионални успехи и на всички служители на МВР в тяхната високо отговорна дейност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НСИ: През последните 12 месеца има покачване на потребителските цени
НСИ: През последните 12 месеца има покачване на потребителските цени
ЕК прогнозира забавяне на растежа в България и целия ЕС следващите години
ЕК прогнозира забавяне на растежа в България и целия ЕС следващите години