НОВИНИ

След сензацията на НАСА: Какви са шансовете за живот на 7-те новооткрити планети

Български учени също могат да участват в изследването на космоса за планети, подобни на Земята. Телескопът на обсерваторията "Рожен" е достатъчно голям за целта - заяви астрономът Владимир Божилов, който коментира отритието на НАСА. Според него е още рано да се каже дали на планетите има условия за живот. Но дори и при течаща вода там, е абсолютно невъзможно да мисли за заселване при сегашните технологии. С Божилов разговаря Мария Чернева.

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:45, 23.02.2017
Чете се за: 01:30 мин.
Още

Астономите до този момент са описали 3500 екзопланети, много от тях с размерите на земята. Дори и бройката им около звезда не е особено учудваща. Но въпреки това, планетите на Трапист грабнаха вниманието на учените

д-р Владимир Божилов - астрофизик, гл редактор на ВВС Знание- Всъщност най-много екзопланети са открити в система, където има 9 планети около една звезда, така че това е номер 2. Но това е единствената, в която при която и седемте са много близки по размери до нашата земя. Звездата Трапист-1 е 10 пъти по-малка. И въпреки това, около нея има подходяща зона, наречена зона на обитаемост показана със зелено, където се намират цели три от седемте нови планети. И това е новината - три от тези седем планети са на подходящо разстояние за наличие на течна вода на повърхността.

Дали има вода или не, тепърва ще се разбере. Зависи от това дали на планетите има атмоссфера. Ато тя липсва, вероятността за вода и живот ще е нула.

д-р Владимир Божилов - Ако обаче има атмосфера, която е достатъчно плътна и достатъчно близка по състав до земята и тази планета е от трите намиращи се в зоната на обитаемост, това са планетите e, f,и g , които виждаме там. Ако има вода, тя може да тече, но ще я видим само ако стъпим на нея.

Вероятността да стъпим на нея, обаче клони към невъзможното. На 39 светлинни години от нас, ще ни трябват 150 хиляди наши години, за да стигнем до там. Така че и никой не помисля за бъдещо заселване. Тогава какво?

д-р Владимир Божилов - Това, което търсим обаче да разберем - дали земята е уникална. Звезди като Трапист-1, която виждаме, е напаловина по-хладна от нашето слънце. Това означава, че такива звезди във вселената има милиарди. И ако намерим и други планети, около други звезди ще разберем дали нашата земя е уникална или не чак толкова уникална.

Наличието на три земеподобни, в зони на обитаемост, обаче драстично увеличава щансовете да се окаже, че не сме сами.

М. Ч. - Мога ли да предположа, че всички антени на СЕТИ са се насочили натам за различни сигнали?
д-р Владимир Божилов - Не. Подобно изследване на СЕТИ с радиотелескопи, които търсят сигнали от извънземни технологични цивилизации не е планирано. Доста по-вероятно е, ако има такив ацивилизации, те или да са много далеч от нас - не на 39 светлинни години, а на хиляди, стотици хиляди. Съответно за момента, няма информация СЕТИ да планира да търси извънземни там. Въпреки това, обаче изследвайки космоса в цялот обогатство на цветове, в инфрачервения, в рентгеновия, във видимия спектър разбираме повече за звездите, планетите, а от там и на елементите донесли до това, на земята да има сложни форми на живот.

Така че отговорът за нашия произход се крие там някъде, в необятния космос.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Инвеститор на годината стана автомобилна компания
Инвеститор на годината стана автомобилна компания
Премахват виетнамските общежития в квартал Красна поляна
Премахват "виетнамските общежития" в квартал "Красна поляна"